Now Reading:
Međimurska županija vodeća županija u Hrvatskoj u izdvajanju za vrtiće
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija vodeća županija u Hrvatskoj u izdvajanju za vrtiće

vrtić mž

Međimurska županija vodeća je u državi po izdvajanju u predškolsko obrazovanje u prošloj godini. Iza nje, najviše su iz proračuna izdvojile Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Splitsko-dalmatinska i Sisačko-moslavačka županija. Gleda li se kriterij izdvajanja po glavi stanovnika, poredak je jednak i predvodnik opet Međimurska županija.  

Prema lanjskim podacima Eurostata u Hrvatskoj je vrtić pohađalo 75 posto djece od četvrte godine života, pa do uključivanja u obvezno školovanje. No, prema analizi zagrebačkog Pravnog fakulteta, regionalna nejednakost je velika. Pa tako primjerice u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, ni 30 posto djece nije pohađalo vrtić, a u Zagrebu preko 80 posto. 

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna Međimurska županija je lani izdvojila 0,24 posto sredstava za predškolsko obrazovanje, ili 3,69 kuna po stanovniku. Prema podacima za 2017. godinu bila je peta prema oba kriterija, a vodeća Splitko-dalmatinska županija. No, i lani i preklani, u vodećih pet su iste županije.  

U Međimurskoj županiji se trenutačno gradi ili adaptira 12 vrtića, a Županija i osigurava pomoćnike u predškolskom odgoju.

– Međimurska županija jedina je županija u Republici Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i  djeci vrtićkog uzrasta. U županijskom Proračunu za 2019. godinu predviđeno je 460 tisuća kuna namijenjenih financiranju 50% iznosa plaće 44 asistenata koji rade sa 49 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Projekt se zove „Prvi korak“. Županija sudjeluju i u financiranju produženog boravka u vrtićima – kaže župan Matija Posavec.

Iako su ustanove predškolskog obrazovanja u nadležnosti jedinica lokalne uprave, zbog važnosti prvih godina obrazovanja, pružanja potpore mladim roditeljima Međimurska županija, kao Županija prijateljica djece smatra, kažu u Županiji, da je iznimno važno poduzeti akcije i aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje kvalitete života djece i njihovih obitelji.  Podrška i partnerstvo regionalne i lokalne uprave neophodno je u izgradnji kvalitetnijeg društva  koje pruža mogućnosti obrazovanja i napretka, a neki  od njih su vezani za predškolski odgoj, za osnovnoškolsko obrazovanje te za bolji i kvalitetniji život mladih obitelji.

www.sjever.hr/zupan.hr 18.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.