Now Reading:
FOTO: Najavljena bogata ponuda ovogodišnjeg Bučograda – po prvi puta prezentirat će se Krapinsko zagorska županija i grad Čakovec
Full Article 4 minutes read

FOTO: Najavljena bogata ponuda ovogodišnjeg Bučograda – po prvi puta prezentirat će se Krapinsko zagorska županija i grad Čakovec

Od 23. do 31. kolovoza u atriju Županijske palače održat će se sada već poznata manifestacija Bučograd na kojoj će biti predstavljena bogata gastronomska ponuda jela i slastica od buče, radionice i kulturno-zabavni program, dok će općine s područja Varaždinske županije, ali i grad Čakovec i Krapinsko zagorska županija predstaviti svoje autohtone delicije i bogate kulturno-umjetničke programe. Isto tako, programe će predstaviti i predstavnici udruge Hajdina, Udruga Varaždinsko bučino ulje, Udruga kuhara Varaždinske županije, Dječji vrtića Bajka, a biti će tu i radionica za djecu koju će voditi Ivana Mikulec.

Župan Radimir Čačić istaknuo je kako se Bučogradom nastoji postići sinergija naših regija.

– Ovdje imamo jednu novu dimenziju i jasno je da moramo ići prema cijeloj regiji, ali i Sloveniji i Austriji. Siguran sam da će izvanredan rezultat od prošle godine, ove godine biti još veći i jači i da će posjetitelji ovog grada prepoznati atraktivnost i ovog prostora i ukupne ponude i da ćemo napraviti jedan pozitivan korak u dobrom smjeru – rekao je Čačić.

-Osnovna ideja Bočograda je da naše varaždinsko bučino ulje predstavimo na jedan poseban i atraktivan način. Uz prezentaciju buče, bučinog ulja i jela od buče rodila se ideja da krenemo i s prezentacijom drugih okusa i mirisa našeg kraja, tako da smo pozvali i naše gradove i općine iz Varaždinske županije. Ove godine Županiju u malom mijenjamo u Regiju u malom jer smo ove godine uključili i drage goste iz Krapinsko-zagorske županije i grad Čakovec – najavila je Martinčević.

-Orijentirali smo se da predstavimo ono što smo europski, odnosno svjetski zaštitili, a to su drvene igračke, licitarska srca, a napraviti ćemo i radionicu izrade drvenih igračaka i licitarskih srca za djecu. Dobili smo europsku zaštitu zagorskog purana i štrukli te nacionalnu zaštitu mlinaca, pa je red da gosti Varaždina to probaju. Dovest ćemo i naše neandertalce iz Krapine koji će donijeti i svoju pećinu, dovest ćemo i vitezove Zlatnog kaleža, a tu mora biti i nešto folklora – najavio je zagorski program Lončar.

Bogati program najavio je i pročelnik Upravnog odjela za društvene i međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca Damir Vugrinec.

-Drago mi je što imamo priliku ovdje predstaviti čakovečki tradiciju, prozvođače i glazbu. Na području grada Čakovca registrirano je najviše OPG-ova u Međimurskoj županiji i oni će se svojim proizvodima i programom predstaviti na Bučogradu i Špancirfestu – kazao je Vugrinec.

Općina Jalžabet također priprema bogati program.

-Predstavit će se KUD Elizabeta sa tamburaškom i pjevačkom sekcijom. Tu će biti i naše udruge vinogradara, žena koji će imati svoju ponudu, OPG Crnko i OPG Slavin – kazao je načelnik Mirko Magić i pozvao posjetitelje da se pridruže.

Općina Petrijanec ove godine prvi puta sudjeluje u Bučogradu i predstavit će se svojim specifičnim kulturno-umjetničkim programom, svojim KUD-ovima, ali i gastronomskom ponudom.

– Predstavit ćemo se s tamburašima, dječjim vrtićem Bambi, a tu će biti i glazbenici s petrijanečkog područja. Predstavit ćemo se i s OPG-ovima, vrhunskim kozjim sirevima, a tu će biti i akademska likovna umjetnica Mateja Štefinščak koja završava diplomski rad na animiranom filmu. Naši lovci će se pobrinuti da ne budemo gladni – najavio je načelnik Željko Posavec.

Iz takozvane ‘Špajze Varaždinske županije’, kako je općinu Vidovec nazvao načelnik Bruno Hranić dolazi također bogata ponuda na 6 štandova, a fokus će biti na Varaždinskom zelju i Vidovečkom gibaneku.

-Imat ćemo prezentaciju naših OPG-ova, degustaciju Vidovečkog gibaneka i prezentaciju kako se izrađuje. U našoj općini imamo preko 20 proizvođača bučinog ulja i najstariju uljaru preko 80 godina. Imat ćemo i zabavni program s KUD-ovima i tamburašima, udrugu žena, plesačima i bezglutenske proizvode – rekao je Hranić.

Predsjednica Udruge za književnost i kulturu Humščak Ružica Kišur – Črlenec najavila je program općine Breznički Hum koja će se istaknuti svojim umjetničkim likovnim i pjesničkim programom, ali i OPG-ovim s tog područja kao i vinarija Šafran.

sjever.hr

14.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.