Now Reading:
Varaždinska županija iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate u turizmu – Natalija Martinčević: U našem mandatu odredili smo turizam kao prioritet i rezultati su već sada vidljivi
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate u turizmu – Natalija Martinčević: U našem mandatu odredili smo turizam kao prioritet i rezultati su već sada vidljivi

martinčević

U špici smo sezone kada se svake godine iznova počinju zbrajati brojke u hrvatskom turizmu. Zbrajaju se noćenja, dolasci, odlasci, dramatično se izvještava iz pretrpanih luka, zrakoplovnih postaja, broje se cestarine, kilometarske kolone. A sve značajniju ulogu u ukupnim brojkama ima i Varaždinska županija koja unatrag dvije godine poduzima sve konkretnije aktivnosti i projekte u turizmu što je vidljivo i prema rastućem trendu i brojkama.

Prema podacima iz sustava eVisitor, do 28. srpnja na području Varaždinske županije ostvareno je ukupno 96.568 noćenja, što je 6,41 % više nego u istom razdoblju 2018. godine, odnosno 106,41 %. Taj podatak svrstava nas na visoko 7. mjesto od 19 hrvatskih županija i grada Zagreba.
Bilježi se porast turista iz stranih zemalja od kojih najveći broj noćenja ostvaruju njemački turisti, a tu su i Poljaci, Izraelci, Talijani, Austrijanci, Slovenci, turisti iz BIH, ali sve više gostiju dolazi iz Skandinavije, Nizozemske, Engleske, SAD-a, Kine i Koreje što do sada nije bio slučaj.

Predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, zadovoljna je konstantnim izraženim rastom broja noćenja na području koje pokriva TZ Varaždinske županije, odnosno gdje ne postoji osnovana turistička zajednica. Kaže kako je na tim područjima zabilježen porast noćenja od čak 50 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godinu, a razlog tome vidi u sve većoj ponudi, koja je po njezinom mišljenju još uvijek nedostatna u odnosu na potražnju. Od turističke ponude Martinčević posebno ističe Kuće za odmor s pričom koje gostima pružaju aktivan odmor u autohtonom ambijentu okruženom prirodnim ljepotama specifičnim za naš kontinentalni sjeverozapadni kraj, uz naravno, nezaobilaznu bogatu gastro ponudu.
– Kako je ulaganje u turizam najdugoročnije ulaganje koje svoje rezultate pokazuje tek kroz nekoliko godina mi smo u županiji s prvim danom našeg stupanja na dužnost turizam pozicionirali prioritetno i odmah smo poduzeli brojne korake s ciljem razvoja svih potencijala. Nakon dvije godine zaista možemo reći da su rezultati tu i da su stvorene predispozicije za kvalitativni i kvantitativni razvoj – istaknula je Martinčević.

Važno je istaknuti kako je Varaždinska županija ove godine po prvi puta provela Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu u iznosu od milijun kuna što znači da će kroz taj poziv biti otvoreno više od 150 novih kreveta. Prema riječima Natalije Martinčević, sljedeće godine će se ponovno raspisati natječaj s vrlo vjerojatno istim iznosom.
– Posebno veseli da će čak 3 općine: Vinica, Vidovec i Visoko napokon dobiti prve registrirane smještajne objekte. Osim toga grade se i 3 turističko-prezentacijska centra: za bučino ulje, vino i heljdu. TZ VŽŽ je također po prvi puta dodijelila potporu turističkim manifestacijama i događanjima, a ukupno je osigurano 250.000 kuna. Osim toga, odobrena su sredstva za 31 manifestaciju i događanja – kazala je Martinčević i dodala kako su nedavno odobrena financiranja od strane HTZ-a za Top događanja koja su dobile 49. Varaždinske barokne večeri i Špancirfest te da je uz ovaj Javni poziv TZVŽŽ osigurano rekordnih 560.000 kuna za događanja u Varaždinskoj županiji.
Osim smještajnih kapaciteta, manifestacija i događanja TZVŽŽ i Varaždinska županija svoju posebnu pozornost usmjeravaju na tri turističke niše. To su Kuće za odmor s pričom s ciljem podizanje kvalitete postojećeg smještaja s naglaskom na ruralno područje; Okusi varaždinskog kraja kako bi se popularizirala tradicijska jela spravljena od lokalnih namirnica te Cyclist Welcome Quality u svrhu razvoja turističke infrastrukture i turističke ponude za bicikliste.

Martinčević je naglasila kako ove godine zajedno s pet županija središnje Hrvatske, započinju s projektom razvoja konjičkih turističkih staza čime će se u ovoj godini definirati konjičke rute, pružatelji turističkih usluga za ovu specifičnu vrstu turista na konjima, te biti stvorene pretpostavke da se već sljedeće godine staze završe i prime prve turiste.

www.sjever.hr/n.k.aktualno.hr 13.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.