Now Reading:
„PAKLENA” SUBOTA Pripremite se na vrlo visoke temperature – vrhunac toplinskog vala u ponedjeljak
Full Article 2 minutes read

„PAKLENA” SUBOTA Pripremite se na vrlo visoke temperature – vrhunac toplinskog vala u ponedjeljak

ljeto-osjvezenje

U središnjoj će Hrvatskoj danas biti sunčano i iznadprosječno toplo. Temperatura će od najnižih jutarnjih 17 do 20 °C porasti danju na vrijednosti između 32 i 35 °C, najavljuju iz DHMZ-a za HRT.

Vruće će biti i na sjevernom Jadranu pa i u Lici i Gorskome kotaru. Uz sunčano vrijeme, ponegdje sa slabim i umjerenim jugozapadnim vjetrom, ujutro na obali mjestimice burom, najviša će dnevna temperatura biti između 31 i 34 °C. Na moru će i jutro biti toplo s najnižom temperaturom ponegdje i oko 25 °C.

Podjednako i na srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije pak malo niža jutarnja temperatura. No, dnevna će biti viša nego na obali i otocima, uglavnom od 34 do 38 °C. More zbog slabog i umjerenog zapadnog i jugozapadnog vjetra mirno i malo valovito.

Sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, i na krajnjem jugu Hrvatske, također uz slab do umjeren jugozapadni i zapadni, većinom prema otvorenome i sjeverozapadni vjetar.”

Do utorka sunčano i vruće, pa opet nestabilnije…

U nedjelju i u utorak na kopnu malo manje vruće, a sredinom sljedećega tjedna temperatura će u većini unutrašnjosti vjerojatno biti niža od 30 °C. Stoga će vrhunac ovog toplinskog vala biti u ponedjeljak, kada će nerijetko najviša temperatura biti oko ili viša od 35 °C. Pritom do utorka sunčano, čak i vedro, a tijekom utorka sve nestabilnije te u drugome dijelu dana i osobito u noći na srijedu treba računati na mjestimičnu kišu i grmljavinu.

Biometeorološka prognoza za subotu

Velik dio Hrvatske će zahvatiti toplinski val koji će remetiti osobito spavanje i odmor u noći sa subote na nedjelju. Bit će najintenzivniji na Jadranu gdje će biometeorolške prilike stoga biti nepovoljne. Preporuča se već danju zaštititi boravišne prostore od prevelikog zagrijavanja i rashlađivati ih, a kroničnim bolesnicima se preporuča terapija prilagođena težim vremenskim uvjetima. U unutrašnjosti Hrvatske će još uvijek prevladavati razmjerno povoljne do povoljne biometeorološke prilike, no preporuča se zaštita od UV zračenja i izbjegavanje izlazaka u najtoplijem dijelu dana.

www.sjever.hr/DHMZ

10.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.