Now Reading:
KAKO BI SE SPRIJEČILO NASILJE Učitelji, profesori i odgajatelji od ove godine postaju službene osobe – evo tko još traži takav status
Full Article 3 minutes read

KAKO BI SE SPRIJEČILO NASILJE Učitelji, profesori i odgajatelji od ove godine postaju službene osobe – evo tko još traži takav status

Status službene osobe traže i vozači javnog prijevoza, zaštitari, kontrolori karata, radnici na šalterima pošte ili Fine, a učitelji, profesori, odgajatelji, odnosno radnici u sustavu odgoja i obrazovanja do kraja godine trebali bi postati – službene osobe, prenosi RTL.

Taj status premijer je već obećao socijalnim radnicima nakon tragičnog događaja u Đakovu, kada je ubijeno dvoje zaposlenika Centra za socijalnu skrb.

Iz Ministarstva pravosuđa kažu da u izmjenama Kaznenog zakona razmatraju da uz socijalne radnike takav status dobiju i prosvjetari. Na taj način, kada se napadi tretiraju kao napad na osobu na službenoj dužnosti, očekuje se smanjenje prijetnji i nasilja. No, nasilje trpe i drugi javni službenici – pa i oni žele isti status.

Deset tisuća prosvjetnih radnika prošle je godine peticijom tražilo bolji status – zaštitu od nasilnih učenika i roditelja i to dobivanjem statusa službene osobe.

“Tog nasilja godišnje ima nekoliko stotina, zabilježenih, koliko je nezabilježenih nikada nećemo saznati jer u mnogim školama, da ne bi to izašlo na vidjelo i da škole ne dođu na zao glas, sve se čini da se to gurne pod tepih”, kaže Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata “Preporod”.

Da im treba veća zaštita inzistirala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. A iz Ministarstva pravosuđa sada potvrđuju za RTL da se na tome radi: “U odnosu na izmjene Kaznenog zakona razmatra se i mogućnost pružanja snažnije kaznenopravne zaštite radnicima koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja kroz proširenje značenja izraza službene osobe”.

Prema podacima iz Ministarstva obrazovanja nasilja, bilo da je riječ o učenicima ili djelatnicima, u 2017. zabilježeno je 325, a prošle godine 118. Najčešće se prijavljuje tjelesna ozljeda, nasilničko ponašanje, tučnjava, prijetnja te elektroničko i verbalno nasilje.

Čak 19 godina za status službene osobe borili su se socijalni radnici. I izborili, nakon što je prošli mjesec ubijeno dvoje stručnih radnika đakovačkog Centra za socijalnu skrb.

“Uložit ćemo veliki trud i staviti zakon u proceduru i da ćemo negdje do kraja godine postići status službene osobe za sve socijalne radnike i osobe u sustavu”, rekla je Vesna Bedeković, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Sever: “Ovo jest neki lagani pomak, ali on neće obeshrabiti različite napadače”

Status službene osobe za socijalne radnike, kažu, ne znači samo težu kaznu za počinitelje, već je i poruka koja se šalje.

Takav status zdravstveni djelatnici nisu ni tražili, kažu u Liječničkoj komori, ali su zadovoljni što su dobili nakon tri godine borbe.

“Zapravo smo tražili da se takvi napadi procesuiraju po službenoj dužnosti. Novim Kaznenim zakonom koji je stupio na snagu početkom godine takvo kazneno djelo je okarakterizirano kao prisila nad zdravstvenim radnicima”, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Vjeruju da će doći do smanjenja nasilja premda su ove godine odjeknula dva slučaja u Bjelovaru i zagrebačkoj bolnici na Jordanovcu.

No, bolju zaštitu žele i carinici, poreznici, status službene osobe traže i vozači javnog prijevoza, radnici na željeznici, zaštitari, kontrolori karata, radnici na šalterima pošte ili Fine.

“Definiranje toga da se za još neka zanimanja odredi status službene osobe jest neki lagani pomak, ali on neće obeshrabiti različite napadače. Zato u društvu treba napraviti sveobuhvatni pristup tom problemu kako bi se stvari riješile”, smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Za to je, kaže Sever, najvažnija preventiva još od školske dobi.

sjever.hr/rtl.hr

10.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.