Now Reading:
Dobiva li Hrvatska Nacionalni dan bez mobitela u prometu? Predložen i datum
Full Article 2 minutes read

Dobiva li Hrvatska Nacionalni dan bez mobitela u prometu? Predložen i datum

Rigorozne kazne koje su donijele izmjene i dopune Zakona o cestovnom prometu možda će nešto i promijeniti na bolje, ali dosadašnji su podaci o nekim navikama vozača (i pješaka) doista katastrofalni. Naime, čak 91 posto vozača koristi mobitel dok vozi, a to čini i polovica pješaka kad prelazi prometnicu, neki su od podataka koje u svom prijedlogu Hrvatskom saboru da 21. listopada proglasi Nacionalnim danom bez mobitela u prometu navodi saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.
Spomenuti podaci su iz istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno u 2017., a koje je pokazalo i da trećina biciklista telefonira u vožnji. Posebno, pak, zabrinjava podatak da oko 40 posto građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama, jer nisu dovoljno svjesni opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu, piše Poslovni dnevnik. Odgovaranje na SMS poruku, primjerice, oduzima vozaču pozornost najmanje pet sekundi, što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača. Smanjena pozornost vozača koji telefonira i vozi jednaka je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima promil alkohola, dakle vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste devet puta. 

Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti (HUMS) koja je inicirala proglašenje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem. Upotreba mobitela u prometu veliki je sigurnosni problem u cijelom svijetu, smatra se četvrtim uzrokom smrti na cesti, upozorava Poslovni.hr. Odbor je o prijedlogu HUMS-a zatražio i dobio pozitivno mišljenje resornog Ministarstva unutarnjih poslova.
MUP u svom stajalištu, među ostalim, ističe da proglašenje 21. listopada Nacionalnim danom bez mobitela u prometu doživljava kao dodatni napor podizanju razine sigurnosti cestovnog prometa i daje mu bezrezervnu podršku, navodi Odbor koji je svoj prijedlog u saborsku proceduru poslao sredinom srpnja. Što o njemu misle ostali zastupnici, koji nisu članovi Odbora, moglo bi se znati već ove jeseni.
 Svjestan opasnosti koje u prometu donosi korištenje mobitela Sabor je nedavno, kroz Zakon o sigurnosti prometa na cestama, povećao kazne za takvo ponašanje s 500 na tisuću kuna. 

www.sjever.hr/poslovni.hr

08.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.