Now Reading:
Sara Kolak, Sandra Perković, Filip Mihaljević… – sve je spremno za europsko atletsko prvenstvo u Varaždinu – ulaz na stadion Sloboda je besplatan
Full Article 4 minutes read

Sara Kolak, Sandra Perković, Filip Mihaljević… – sve je spremno za europsko atletsko prvenstvo u Varaždinu – ulaz na stadion Sloboda je besplatan

atletika

Ekipno prvenstva Europe u atletici – 2. lige u subotu i nedjelju će se održavati na varaždinskom stadionu Sloboda. Na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnci potvrđeno je da je sve spremno za natjecanje 12 reprezentacija – Austrije, Bugarske, Cipra, Danske, Estonije, Gruzije, Izraela, Latvije, Luksemburga, Malte, Slovenije i Hrvatske.
– Velik je to događaj za naš grad. 30 godina nakon što smo izgradili stadion za JUPEA-u, sad imamo priliku ugostiti drugo veliko europsko natjecanje. U gradu je više od 700 atletičara i pozivam sve na stadion, ulaz je besplatan – uvodno je rekla zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

– Spremni smo, bit će lijepo vrijeme, stadion je uređen, atletičari su došli spremni, nedostaje još samo publika da napravimo sinergiju. Atletika i grad Varaždina postali su pravi partneri. Jedna generacija je radila JUPEA-u, druga, koja je onda trčala i nastupala, danas organizira ovo natjecanje. No, najvažniji su atletičari i atletičarke. Milina ih je vidjeti u Varaždinu. To je 2. liga, ali u svakoj ekipi je po nekoliko vrhunskih natjecatelja, a srećom Hrvatska ima najviše. Sandru, Saru, Filipa, Anu Šimić. Navijajte za sve, a najviše za naše – poručio je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

– Bio sam ovdje prvi put u veljači i otada je napravljen velik posao. Ovo je druga liga, ali očekuje nas kvalitetno natjecanje na kojem možemo očekivati odlične rezultate. Puno sreće svim reprezentacijama. Poznato je da je ove godine sustav natjecanja malo promijenjen, samo jedan tim će u prvu ligu za 2021., a pet će ih ispasti. Stadion je odlično pripremljen – rekao je Erich Teigamägi, delegat Europske atletske federacije.

Izbornik hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalinić očekuje kvalitetan nastup.
– Ekipa je imala puno poteškoća u pripremama, međutim tu smo, spremni smo i očekujemo dobre nastupe, ne plašimo se vrućine tako da u konačnici očekujemo povoljan ishod i plasman negdje oko sredine ekipa koje su u 2. ligi. Kada smo se kandidirali za ovo natjecanje i kada smo krenuli u pripreme bio je sasvim drugačiji sustav natjecanja. Tri ekipe su išle u viši rang natjecanja, a tri ekipe su ispadale. Tu je bile neka realna procjena da mi u maksimalnom sastavu možemo ići prema 1. ligi. U međuvremenu je europska atletika u nekom lutanju i traženju optimalnog sustava za sebe, Superligu smanjila s 12 na 8 i u tom sustavu ove godine 5 ekipa ispada iz ove naše lige. To nas je dovelo u malo nepovoljniji položaj, međutim, nema nikakve isprike. Mi ćemo unutar sustava koji je postavljen i unutar pravila koja su za sve ista napraviti svoj maksimum – kazao je hrvatski izbornik.

Puno se očekuje od hrvatskog rekordera u bacanju kugle Filipa Mihaljevića.
– Stvarno smo naporno trenirali cijelu godinu i ovo je početak drugog dijela sezone i nadamo se najboljim rezultatima kako ja osobno, tako se nadam da će kolege iz reprezentacije isto pružiti svoj maksimum da se plasiramo u viši rang, a ako ne da budemo negdje u sredini tablice i da se zadržimo u ovoj 2. ligi. Moja očekivanja su dobar nastup. Uz malu ozljedu leđa prije dva tjedan koja me malo zaustavila u pripremama, ipak se osjećam dobro i mislim da sam spremam pokazati koliko vrijedim. Konkurencija će biti fantastična, ali se nadam da ćemo na kraju izaći kao pobjednici. Super sam zadovoljan uvjetima, više volim manje gradove jer je jednostavnije i lakše se kretat po gradu pogotovo jer je Varaždin jedan povijesni grad i baš će mi biti zadovoljstvo natjecat se – dodao je Mihaljević.

Na Slobodi ćete vidjeti i dvostruku europsku prvakinju, iskusnu bugarsku sprintericu Ivet Lalovu-Collio.
– Varaždin je lijep grad i osjećam se kao kod kuće. Iz Bugarske sam i Hrvatska mi je bliska. Motivirana sam, uvjeti koje ste pripremili su odlični i potrudit ću se za najbolji rezultat – rekla je bugarska reprezentativka.
Na kraju je dopredsjednik HAS-a i predsjednik AK Sloboda Ivan Domislović zaključio da su obnovom stadiona stvoreni preduvjeti za dulje razdoblje za rad i razvoj atletike u Varaždinu.
Natjecanja u subotu i nedjelju na Slobodi počinju u 15 sati i traju do 20 sati. Izravni prijenos oba dana može se pratiti na 2. programu HTV-a.

n.k. / sjever.hr

09.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.