Now Reading:
Predstavljen ovogodišnji Renesansni festival u Koprivnici
Full Article 5 minutes read

Predstavljen ovogodišnji Renesansni festival u Koprivnici

Renesansni festival u svom 14. izdanju ove godine imati će glavnu temu „Tortura – interaktivan prikaz korištenja sprava za mučenje“.
Detalje ovogodišnje manifestacije na konferenciji za medije predstavili su Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice; Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice; Dragutin Jeđud, predsjednik udruge Anno Domini; Tatjana Petričušić, PR Expert Carlsberg Croatie i Zlatko Sedlanić, promotor kulinarstva Podravke.
– Unatrag nekoliko godina Renesansni festival svake godine ima glavnu temu kako bi barem malo osvježio onaj program koji je konstanta u portfelju Renesansnog festivala. I bez glavne teme mislim da je Renesansni festival itekako zanimljiva manifestacija spektrom raznovrsnih sadržaja koji na uvjerljiv način prikazuju život kasnoga srednjega vijeka.  Što se tiče ovogodišnje glavne teme vidjeli smo da postoji  veliki interes za nju. Najvećem djelu sadržaja na Renesansnom festivalu cilj je da bude edukativnog karaktera. Naročito ova tema treba biti edukativnog karaktera i nadam se da ćemo uspjeti u tome, da posjetiteljima koji su odrasli, ali  i najmlađima približimo nešto što je također, na žalost, dio ljudske povijesti. Napravili smo dvadesetak sprava po originalima koji bi trebali dočarati te uvjete u kakvima su živjeli i djelovali ljudi u kasnom srednjem vijeku – istaknuo je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice.
Prisutnima se obratio  Dragutin Jeđud, predsjednik povijesne udruge Anno Domini, udruge koja je ključan faktor Renesansnog festivala.

– Svake godine, svaka nova tema koja je na Renesansnom festivalu ne može biti toliko izazovna da se  mi tom izazovu ne bismo mogli prilagoditi. Stotinjak članova udruge spremno je za Renesansni festival. Vrlo rado ćemo pozdraviti desetak viteških skupina iz desetak zemalja Europe, oko dvadesetak starih zanata i oko tisuću sudionika na manifestaciji. Posebno bih htio zahvaliti ugostiteljima koji će ove godine biti nazočni na festivalu. Siguran sam da će i ove godine biti nekih novih jela koja se povijesno budu uklapala u ono što su nekada jeli naši stari – rekao je Dragutin Jeđud.
Gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da najbolje o uspješnosti Renesansnog festivala govori to da je od strane Ministarstva turizma i službeno potvrđeno da je jedna od hrvatskih TOP turističkih manifestacija.
– Na Renesansnom festivalu se najbolje iščitava kreacija, radišnost, šparnost Koprivničanaca i Podravaca jer jako puno truda je uloženo u ovu priču u proteklih četrnaest godina i svako ljeto tu nastane jedna kreativna košnica koja nas svake godine iznenadi i nekom novom temom i sadržajem – zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić i pozvao sve Koprivničance, žitelje Koprivničko-križevačke županije i puno šire da dođu na Renesansni festival da vide kako je to nekad bilo, da se zabave i da ponešto nauče o povijesti iz toga doba.

Ispred sponzora Carlsberg Croatie  prisutnima se obratila Tatjana Petričušić.
– Sretni smo što ove godine ponovno uvodimo pan vlak čime ćemo osigurati da ljudi iz Zagreba koji možda nemaju prijevoz provedu jedan prekrasan kolovoški dan u Koprivnici. Otvoriti ćemo i vrata pivovare tako da ljudi u jutarnjim satima u subotu mogu vidjeti kako proizvodimo pivo, uvjeriti se koliko je moderna i uspješna Carlsberg pivovara, ali da na taj način podrže i daju sadržaj cijeloj toj turističkoj koprivničkoj priči – izjavila je Tatjana Petričušić, PR Expert Carlsberg Croatie.

Kulinarskim natjecanjem za titule Kraljevskog i plemenitaškog kuhara Podravka će i ove godine dati posebnu vrijednost koprivničkom Renesansnom festivalu.
– Podravka sudjeluje svake godine raznim aktivnostima na ovoj manifestaciji kako bi prikazala kako se pripremaju razna jela. U petak u 15 sati pripremiti ćemo  Renesansni mač, pečenje pripremljeno na maču  sa raznim začinima Podravke koje su koristili u doba renesanse. Također, pripremati će se jela od koprive, biti će tu i  prikaz kraljevskog stola na kojem će biti pregršt delicija. Imati ćemo tradicionalno natjecanje za renesansnog kuhara gdje nam i ove godine dolazi oko deset ekipa iz Vukovarsko-srijemske županije, gradova Našica, Osijeka, Rijeke, Splita, Zadra, Zagreba, Varaždina. Tu će biti profesionalni kuhari i šefovi raznih velikih hotela i restorana i njima je izazov da ovdje pripremaju hranu iz doba renesanse bez one pripomoći koje imaju svakodnevno u njihovim kuhinjama. Imati ćemo i male radionice gdje ćemo sa djecom iz vrtića raditi razne trgance, njoke i razne pogačice od pšeničnog brašna. Dolaze nam i plemenitaški renesansni kuhari koji će pripremati plemenitaški gulaš – rekao je Zlatko Sedlanić, promotor kulinarstva Podravke.


Svake godine Renesansni festival privlači sve više partnera i posjetitelja koji svojim sudjelovanjem žele biti dio ovog spektakla.
Renesansni festival ove će se godine održavati od 22. do 25. kolovoza. U četvrtak je ulazak na festival besplatan dok će cijena ulaznice za petak iznositi pet kuna, subotu 15,00 kuna, a nedjelju 10,00 kuna.

www.sjever.hr

08.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.