Now Reading:
Uskoro „Rokovo u Međimurju“
Full Article 2 minutes read

Uskoro „Rokovo u Međimurju“

Rokovo

I ove će se godine u Draškovcu održati manifestacija „Rokovo u Međimurju“. Ove će se godine ovaj blagdan obilježiti od 13. do 16. kolovoza.
Svakoga će se dana služiti sveta misa od 19 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka. Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana vlč. Antun Štefan, ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Na sam blagdan sv. Roka moći će se razgledati izložba Kate Dolenec, „Anđeli u liku i slici“. Na Rokovo, u petak, 16. kolovoza, jutarnja misa biti će u 7.30 sati, sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služit će se u 9 sati. U 10.40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka. Otkrit će se i bista umjetnici Kati Dolenec. U popodnevnim satima, s početkom u 14 sati, održat će se „Draškovski sejem“, uz izložbu cvijeća i suvenira. Vjerska slavlja završit će večernjom misom, s početkom u 17 sati. U večernjim satima održat će se humanitarna modna revija „Od Roka do našega doba“, a sav prihod darovat će se Udruzi slijepih Međimurske županije. Također će se održati i prodajna izložba parfema Tomislava Vrbanca, glavnog parfumera u Hrvatskoj parfemskoj kući.
Za organizaciju ovog događanja velike su zasluge sadašnjeg župnika u Draškovcu, velečasnog Matije Vonića, koji „Rokovo u Međimurju“ najvećim dijelom organizira uz pomoć župljana Župe sv. Roka, kojih je dio okupljen i u udrugu Prijatelji svetog Roka Draškovec. Duga je tradicija hodočašća svetom Roku. Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo. Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine. Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja.

sjever.hr

07.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.