Now Reading:
Tržnice na Jadranu dvostruko su skuplje od kontinentalnih, pogledajte razlike u cijenama
Full Article 4 minutes read

Tržnice na Jadranu dvostruko su skuplje od kontinentalnih, pogledajte razlike u cijenama

Dok se dio iznajmljivača na našoj obali muči s praznim krevetima, turisti negoduju zbog visokih cijena usluga. Portal Glas Slavonije istražio je i usporedio cijene voća i povrća na pet tržnica diljem Jadrana s cijenama koje su istaknuli proizvođači i prodavači na osječkoj glavnoj tržnici. Razlike su goleme, a ponegdje su cijene za isti proizvod i 100 posto više.

Istra
Na istarskom tržištu uspoređene su cijene desetak namirnica pulske i porečke tržnice s onima na osječkoj. U Puli je tako za kilogram nektarina potrebno izdvojiti 12 kuna, a istu količinu u Osijeku ćete platiti čak upola jeftinije, šest kuna. Za rajčicu je razlika još veća, u Puli kilogram stoji 22 kune, dok je u Osijeku deset, a slično je i s kruškama koje su u ovom primorskom gradu 20 kuna kilogram, naspram neusporedivih osam u onom slavonskom.
Ništa bolje nećete proći ni ako kupujete u Poreču, gdje, primjerice, kilogram mrkve stoji 15 kuna, a u Osijeku ćete istu količinu platiti od osam do deset kuna, ili pak papriku, za koju je u Poreču potrebno izdvojiti 20 kuna, a u Osijeku 12 za kilogram, a uskoro će biti i jeftinija. Omiljenu ljetnu poslasticu, lubenicu, na porečkoj tržnici možete pronaći za šest do osam kuna po kilogramu, dok na osječkoj možete proći upola, pa i još jeftinije, jer ćete izdvojiti samo tri kune za istu količinu. Zanimljivo, cijena tikvica je ista na oba mjesta i iznosi deset kuna kilogram, ali je zato cijena mladog krumpira dvostruko veća u Poreču i stoji od osam do deset kuna za kilogram, a u Osijeku četiri ili pet kuna, ovisno o proizvođaču. Drastična je razlika pak u cijeni šljiva, koje se na porečkoj tržnici nude i po 16 kuna za kilogram, dok ih u Osijeku vrlo lako možete pronaći već za tri ili najviše pet kuna.

Dalmacija
U Dubrovniku se jedan prodavač požalio da su najskuplja “pjaca” u državi u kojoj se više preprodaje nego uzgaja domaće. Teško je u gradu pod Srđem ne ostati zatečen cijenama, gdje ćete za kilogram kruški izdvojiti 25 kuna, za grožđe (bijelo i crno) 40 kuna, crveni luk, papriku, rajčicu, zelenu salatu, pa čak i šljive, 20 kuna, a za češnjak i mahune i 40 kuna po kilogramu.
Nešto prihvatljivije cijene mogu se pronaći na splitskoj tržnici, gdje kilogram rajčice ili paprike stoji do 15 kuna za kilogram, cijena mrkve jednaka je onoj na osječkoj tržnici, dakle od osam do deset kuna, a nektarinama pak cijena varira od osam do čak 16 kuna za kilogram. Na osječkoj tržnici ispleteni vjenčić bijelog luka stoji 15 kuna, a na splitskoj sto, međutim možete kupiti i samo glavicu za pet kuna, piše Glas Slavonije.
Gotovo dvostruko skuplje kruške i nektarine nego na osječkoj tržnici platit ćete i u Zadru, u kojem obje voćke koštaju 15 kuna kilogram, isto je i sa šljivama i cijenom od deset kuna, a trend dvostruko viših cijena zaokružuju lubenice s cijenom od šest kuna nasuprot osječkih tri za kilogram. Međutim, bolje ćete u Zadru proći ako kupujete tikvice i rajčice, koje možete pronaći za pet, odnosno šest kuna po kilogramu. “Morsku” cijenu drže i kruške, koje su očito u većini primorskih gradova 15 kuna kilogram, a mnogima omiljene marelice također su dvostruko skuplje u Zadru nego u Osijeku – 20 kuna za kilogram. Velika je razlika i u zadarskoj ponudi kukuruza, koji stoji četiri kune komad, a onaj na osječkoj tržnici samo dvije kune.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

www.sjever.hr/glasslavonije

07.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.