Now Reading:
Ludbreg, Koprivnica i Križevci rekorderi u povlačenju europskog novca
Full Article 3 minutes read

Ludbreg, Koprivnica i Križevci rekorderi u povlačenju europskog novca

dubravko bilić

Analiza službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna pokazuje da su gradovi prošle godine iz EU fondova povukli preko 314 milijuna kuna, što je triput više nego 2017. kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna
Među gradovima koji se mogu pohvaliti svojoj aktivnošću u povlaćenju europskog novca našao se Ludbreg koji je rekorder u prosjeku ostvarenih sredstava per capita posljednjih pet godina. povlačili su prosječno 554 kune po stanovniku godišnje. Na drugom mjestu je, baš kao i u prethodnom petogodišnjem razdoblju, naš prošlogodišnji šampion EU fondova – Grad Križevci s prosjekom od 437 ostvarenih kuna kroz pet godina. U prvih 10 smjestio se i Prelog s ostvarenih 521 kunu po stanovniku. Koprivnica se također može pohvaliti svojim udjelom u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova prošle godine.

Ludbreg najviše EU sredstava ulaže u ekologiju i zaštitu okoliša
Grad Ludbreg i dalje je, drugu godinu za redom, prvak u korištenju EU fondova kada se gleda petogodišnje razdoblje, a ove su godine već prijavili projekte vrijedne 18 milijuna kuna. Gradonačelnik Dubravko Bilić kaže kako su najviše uložili u ekologiju i zaštitu okoliša – sanaciju odlagališta otpada u iznosu 30 milijuna kuna, reciklažno dvorište vrijedno 5 milijuna kuna. ‘Stvoren je cijeli sustav brige o zbrinjavanju otpada, a zahvaljujući brojnim poduzetim mjerama i provedenim europskim projektima Grad Ludbreg nije dobio poticajnu naknadu za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada, odnosno kaznu te naši građani ne moraju strahovati od povećanja cijena’, ističe Bilić. Dodaje kako provode i projekt “O okolišu se pobrini i otpad zbrini” kojim informiraju javnost o zbrinjavanju otpada.
‘Ovo je iznimno važna tematika i kad pogledamo nekoliko godina unatrag možemo vidjeti koliko smo po tom pitanju puno napravili. Europskim sredstvima sanirali smo odlagalište otpada, izgradili reciklažno dvorište, na dvije lokacije imamo postavljene podzemne kontejnere. Kod nas se od najmlađih nogu uči kako pravilno razvrstati otpad jer okoliš ne čuvamo zbog sebe danas već zbog generacija koje dolaze’, ističe. Tu su još i dogradnja Dječjeg vrtića radost,te projekti iz područja turizma – uređenje Arheološkog parka “Iovia”, Happy Bike, te Zeleno želimo. Nedavno su prijavili projekt širokopojasnog interneta u suradnji sa susjednim općinama u vrijednosti 25 milijuna kuna, a potom i najveći projekt Grada Ludbrega – aglomeraciju čija je vrijednost 350 milijuna kuna.
Koprivnica: Samo u 2018. realizirali 23 projekta

‘Rekorderi smo i predvodnici po mnogo čemu pa tako i po povlačenju EU sredstava u protekle dvije godine mandata koliko radimo na tome. Samo u 2018. godini realizirali smo 23 različita projekta. Uvjeren sam da zajedno možemo ostvariti nove, možda do jučer nezamislive iskorake. Hrabrosti i energije sigurno imamo, a u takvim situacijama uvijek dolazi i malo sreće. Siguran sam da ćemo kroz kvalitetne programe s kojima ćemo ići prema EU fondovima i dalje konstantno ulagati te tako u budućnosti biti grad jednosmjenske nastave, snažnog gospodarstva, potpune infrastrukturne pokrivenosti i povezanosti, a snažno ćemo brinuti i o kulturnoj baštini’, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

sjever.hr

06.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.