Now Reading:
Grad Lepoglava pčelarima podijelio 1.5 tonu šećera za prihranu pčela
Full Article 3 minutes read

Grad Lepoglava pčelarima podijelio 1.5 tonu šećera za prihranu pčela

Lepoglava

Izrazito loša klimatska godina i nepovoljne vremenske prilike koje su u doba cvatnje onemogućile normalnu ispašu pčela u pitanje su dovele njihovo preživljavanje zime. Kako bi je preživjele pčele je potrebno prihraniti. Za prihranu pčela pčelarima su potrebne veće količine šećera čija nabavka u godini kada ne mogu proizvesti dovoljne količine meda predstavlja značajan financijski izdatak.
Uvidjevši situaciju u kojoj su se našli pčelari, ali i svjesni nezamjenjive uloge pčela u održavanju eko sustava, u Gradu Lepoglavi odazvali su se pozivu za pomoć Pčelarske udruge Čmalico i nabavili 1.5 tonu šećera koja je podijeljena pčelarima.
– U našem kraju zbog vremenskih prilika pčele nisu mogle odraditi uobičajenu pašu bagrema i kestena što je zbog nemogućnosti proizvodnje meda ugrozilo pčele koje neće bez prihrane preživjeti zimu. Pčelarima je ova sezona financijski ravna nuli, a čeka ih nabavka šećera za prihranu što će mnogima biti problem platiti iz vlastitih džepova. Stoga je naša Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje, koja okuplja pčelare i iz drugih gradova i općina, pozvala te gradove i općine da pomognu u nabavci šećera, svaka za pčelare sa svog područja. Grad Lepoglava prvi se među gradovima i općinama odazvao tom pozivu – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge Čmalico, Milan Vukovski koji je zahvalio Gradu Lepoglavi, gradonačelniku Marijanu Škvariću i njegovom zamjeniku Hrvoju Kovaču na razumijevanju i pomoći.
Šećer je podijeljen onim pčelarima s područja Grada Lepoglave koji su članovi Pčelarske udruge Čmalico i uredno su upisani u registar pri Hrvatskom pčelarskom savezu. Riječ je o 18 pčelara kojima je, razmjerno broju pčelinih zajednica koje imaju, podijeljena navedena 1.5 tona šećera.
– Kada nastanu problemi pomoć nam, kao i u ovom slučaju, pruži Grad Lepoglava na čemu se zahvaljujem ispred Udruge i naših pčelara – poručio je predsjednik Pčelarske udruge Čmalico, Danijel Godinić dodavši da je i ova akcija nastavak odlične suradnje Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje i Grada Lepoglave.
– Nastojimo pomoći u rješavanju problema koji se tiču naših građana, a indirektno i cijele naše zajednice. Pčelarskoj udruzi Čmalico već smo ranije pomogli nabavkom preparata za suzbijanje varoe, a financijski podržavamo i njen projekt podjele medonosnih sadnica građanima. Surađujemo i na drugim aktivnostima i ta je suradnja odlična. Ne samo pčelarima, pomoć smo pružili i drugim udrugama i građanima u sličnim problemima. Između ostalog, financirali smo deratizaciju i dezinsekciju, nabavili smo repelente za obranu poljoprivrednih nasada od divljači te smo vinogradarima podijelili žute ljepljive ploče za suzbijanje zlatne žutice vinove loze – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić poručivši da će Grad Lepoglava uvijek reagirati i pomoći svojim građanima u sličnim situacijama.

sjever.hr

05.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.