Now Reading:
Uređeno šetalište ispred varaždinskog Starog grada
Full Article 3 minutes read

Uređeno šetalište ispred varaždinskog Starog grada

Stari grad

Gradonačelnik Ivan Čehok u nedjelju se ispred Starog grada, u Šetalištu Josipa Juraja Strossmayera u Varaždin, uvjerio u kvalitetu završenih radova na obnovi šetališta.
Revitalizacija šetališta izvedena je u okviru projekta HICAPS (HIstorical CAstle ParkS) odobrenog u sklopu EU programa Interreg Central Europe. Fokus projekta je evaluacija i revitalizacija gradskih parkova, a namjera projekta poboljšano upravljanje povijesnim parkovima te dizanje svijesti o njima kao kulturnom nasljeđu. U projektu uz Varaždin sudjeluje još sedam europskih gradova, a projekt će završiti slijedeće godine. Vrijedan je 1,8 milijuna eura, Europska unija sudjeluje s 85 posto, a udio Grad Varaždina je 171 tisuća eura. Radovi na obnovi staza i prostora ispred Starog grada stajali su 410 tisuća kuna.
Stilski je oblikovani vrt, na poziciji gdje je i ranije postojao, a pojednostavljena forma najbolje odgovara arhitekturi Starog grada. Posađeno je cvijeće na cvjetnim gredicama. Popravljen je dio zidića u središnjem dijelu šetališta te obnovljene i rekonstruirane središnje staze.
– Dvostruka vrijednost je ovog projekta u financijskom smislu, ali i za povijesni identitet grada Varaždina i za kvalitetu življenja njegovih stanovnika. Nažalost, intervencije u ovaj prostor šetnice, šetališta, vrta, predprostora ispred samog Starog grada nije bilo jako dugo. Morali smo intervenirati u skladu s određenim zakonitostima. A nije najmanje važno da će sada i invalidne osobe moći doći do Starog grada. Nastavit ćemo dalje obnovu, a ono što planiramo u nastavku je osvjetljenje Starog grada jer nikad na primjeren i turistički efikasan način nismo osvijetlili Stari grad. Građane moram zamoliti da čuvaju i paze na Stari grad. I Špancirfest i Barokne večeri i Advent i sve druge manifestacije mogu se ovdje uspješno organizirati ako budemo pazili, kao dobri domaćini i oni koji čuvaju i vole svoj grad – izjavio je gradonačelnik.
– Ovi ivičnjaci koji su postavljeni sprječavaju da se materijal razaspe u okolni teren i sigurno će se nastaviti i na drugim dijelovima staza oko Starog grada jer je upravo to bio najveći problem kod uređenja tih hodnih površina – dodao je pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislav Bogović.
– Još jednom su djelatnici Parkova pokazali da jako dobro rade svoj posao. Uz gredice su složeni puteljci s postavljenim geotekstilom, i sve je kvalitetno određeno. Apeliram na građane da što manje devastiraju javni prostor. Šteta bi bilo da se ovako lijepi uređeni dio devastira – pozvao je direktor Parkova Alen Runac.

n.k. / aktualno.hr / sjever.hr

04.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.