Now Reading:
Položeni vijenci i odana počast kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima na varaždinskom groblju
Full Article 3 minutes read

Položeni vijenci i odana počast kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima na varaždinskom groblju

Varaždin

Uoči 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije te članovi braniteljskih udruga s područja Županije, kao i izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina položila su vijence i zapalila svijeće kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Varaždinu.
Na taj način odana je počast našim herojima poginulima u Domovinskom ratu, a na minutu šutnje pozvao je državni tajnik u Ministarstvu obrane general Zdravko Jakop, koji je vijenac položio sa saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom te generalima Goranom Mihalićem i Željkom Dvekarom.
– Ovo je vrijeme kad se moramo sjetiti svih tih ljudi koji su dali najviše što se može dati i ugradili živote u modernu, samostalnu Hrvatsku. Isto tako, moramo biti ponosni na te ljude. Ovo su dani ponosa i slave i moramo iz svega toga crpiti energiju za razvoj samostalne države Hrvatske. Jer vrijednosti koje su bile aktualne 90-ih malo su možda zamrle i pozivam sve da se prisjete tih veličanstvenih, ali i teških vremena da iz toga crpimo energiju da idemo dalje – kazao je Jakop.
U izaslanstvu Varaždinske županije bili su zamjenik župana Tomislav Paljak i predsjednik županijske skupštine Alen Runac.
– 5. kolovoz povijesni je dan za sve građane Republike Hrvatske. Slaveći pobjedu u Domovinskom ratu izborenu herojstvom i životnom žrtvom hrvatskih branitelja, danas upravo njima uz duboki naklon upućujemo i izraze trajne zahvalnosti. Svim građankama i građanima Varaždinske županije čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a našim braniteljima i Dan hrvatskih branitelja – rekao je Paljak.
U izaslanstvu Grada Varaždina bili su gradonačelnik Ivan Čehok i zamjenik Zlatan Avar.
– Svaki narod koji drži do sebe, do svoje povijesti, izvora kako je nastajao, ima dan zahvalnosti, dan kad bez obzira na sve razlike pokazuje svoju homogenost i svoju trajnu zahvalnost i za branitelja, ali i za sve one koji su tijekom stoljeća sanjali neovisnu, vlastitu i samostalnu državu – poručio je Čehok.
Nakon polaganja vijenaca minutom šutnje odana je počast svim poginulima, te je molitvom za sve poginule i nestale branitelje zaokružen ovaj čin iskazivanja dubokog poštovanja i zahvalnosti.
Podsjetimo, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slavi se 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj je datum 1995. Hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

n.k. / aktualno.hr / sjever.hr 03.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.