Now Reading:
Općina Mali Bukovec osigurava sredstva za međufinanciranje velikih projekata
Full Article 3 minutes read

Općina Mali Bukovec osigurava sredstva za međufinanciranje velikih projekata

markovic bukovec

U Malom Bukovcu provode se dva velika projekta ukupne vrijednosti više od šest milijuna kuna. Riječ je o rekonstrukciju nerazvrstane ceste NC 047 u Novom Selu Podravskom za koji je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila 3.402.161,00 kn i isplatila predujam u iznosu od 1.701.080,50 kuna. Drugi projekt odnosi se na rekonstrukciju Društvenog doma u Svetom Petru za koji je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila 3.133.836,13 kn i isplatila predujam u iznosu od 1.566.918,06 kn.

Kako bi se oba projekta mogla realizirati, odnosno dovršiti, nakon čega će Agencija isplatiti preostala sredstva, Općina mora svojim sredstvima projekte realizirati u cijelosti, a tek onda zatražiti povrat sredstava.
– Obzirom da sredstva iz proračuna nisu dostatna za financiranje ovih zaista velikih projekata, Općina Mali Bukovec mora sredstva namaknuti iz drugih izvora, a jedina mogućnost je financiranje putem kredita – pojasnio je na sjednici Općinskog vijeća održanoj u petak načelnik Općine, HSS-ov Darko Marković.

Vijećnici su prihvatili takvu odluku te izrazili zadovoljstvo zbog realizacije projekata koji su ujedno jedne od većih investicija na području Općine unatrag nekoliko godina. Kada se tome pridoda i nedavno završeno uređenje središta Malog Bukovca, samo ta tri projekta osigurala su investicije veće od deset milijuna kuna u ovoj godini.
Treba svakako istaknuti da se Općina planira zadužiti prema niskoj kamatnoj stopi budući da je stanje na financijskom tržištu i više nego povoljno.

Uz spomenute točke, na sjednici je bilo riječi i o prijedlogu Odluke o sufinanciranju interventnog održavanja vodoopskrbne mreže u Svetom Petru u Harambašinoj ulici gdje najmanje jednom godišnje dolazi do pucanja vodovodnih cijevi zbog dotrajalih instalacija. Uz sredstva koja će osigurati Varkom, Općina će ovaj zahvat sufinancirati iznosom od 50 tisuća kuna.

– U razgovoru s Varkomom dogovoreno je da će Općina sufinancirati dogovoreni iznos dok će veći dio troškova snositi sama komunalna tvrtka. Po potpisanom sporazumu rok za izvođenje radova bit će najvjerojatnije 45 dana čime ćemo riješiti taj veliki problem za stanovnike u toj ulici – kazao je predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Golec.

Također, na sjednici su usvojene i promjene Odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu korisnicima usluga Dječjeg vrtića „Krijesnica“. Polaznici u dječji vrtić mogu se tako upisati s prvim danom mjeseca, a ispisati s posljednjim danom mjeseca što doprinosi boljem planiranju prihoda i rashoda Dječjeg vrtića, aktivnosti, rasporeda rada, obroka te lakšem obračunu iznosa sufinanciranja. Dodajmo i da su vijećnici prihvatili odluku o procjeni rizika od velikih nesreća na području Općine Mali Bukovec.

www.sjever.hr 30.07.2019.


Input your search keywords and press Enter.