Now Reading:
ZAŠTO IH NE VOLE? Unatoč 18 000 kuna stipendije, ova deficitarna zanimanja na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije ne upisuju se
Full Article 2 minutes read

ZAŠTO IH NE VOLE? Unatoč 18 000 kuna stipendije, ova deficitarna zanimanja na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije ne upisuju se

Ljetni upisni rok u srednje škole je završio, no za one koji to nisu obavili u ljetnom roku, prilika će biti na jesenskom roku. Činjenica je da najveći dio učenika upisuje gimnazije i četverogodišnja zanimanja, dok mjesta za trogodišnja zanimanja velikim djelom ostaju prazna. U prvoj polovici godine u Hrvatskoj je nedostajalo 1439 bravara, 2199 pomoćnih kuhara i 1112 zidara. Iako se strukovno obrazovanje stipendira s 18 000 kuna godišnje, a nerijetko se radi i o iznadprosječnim plaćama i opće je poznato da je obrtništvo stup hrvatskog gospodarstva, i dalje imamo predrasude prema strukovnim zanimanjima. Zašto je to tako?

U nastavku donosimo vodič kroz deficitarna zanimanja u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, pa saznajte gdje se može školovati i za koja zanimanja se može dobiti stipendija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta od 18.000 kuna.

Situacija na području Varaždinske županije vapi za armiračima, zavarivačima, fasaderima, krojačima i tesarima, pa pogledajte u kojim školama se spomenuta deficitarna zanimanja mogu upisati.

-armirač – Obrtnička i industrijska graditeljska škola u Zagrebu
-zavarivač – Elektrostrojarska škola Varaždin
-fasader – Obrtnička i industrijska graditeljska škola u Zagrebu
-krojač – Strukovna škola Varaždin
-tesar – Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

Međimurska županija ima manjak zidara, stolara, tesara, obućara, ličilaca-soboslikara, a sva spomenuta zanimanja upisuju se u Gospodarskoj školi Čakovec.

U Krapinsko-zagorskoj županiji nedostaje:

-vozač motornog vozila – Strukovna škola Đurđevac
-zidar – Srednja škola Bedekovčina
-bravar – Srednja škola Oroslavje, Srednja škola Krapina
-konobar – Srednja škola Zabok, Srednja škola Pregrada
-monter suhe gradnje – Srednja škola Bedekovčina

m.horvat/sjever.hr

29.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.