Now Reading:
U ČAKOVCU I VIŠE NEGO ZADOVOLJNI: Hrvatske ceste platit će najveći dio sanacije nadvožnjaka, Vlada preuzela troškove izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec
Full Article 4 minutes read

U ČAKOVCU I VIŠE NEGO ZADOVOLJNI: Hrvatske ceste platit će najveći dio sanacije nadvožnjaka, Vlada preuzela troškove izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec

kovač

Na Sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja je u četvrtak održana u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu, među brojim odlukama našlo se i nekoliko koje se neposredno tiču Grada Čakovca. Vrijednost projekata omogućenih tim odlukama i zaključcima, ukupno iznosi preko 220 milijuna kuna.

Gradnja Sjeverne zaobilaznice Grada Čakovca koja je započela prije mjesec dana izvođenjem prve faze duge 1.600 metara, od kružnog toka na križanju Svetojelenske ulice i Ulice Globetka do Mihovljanske ulice, odmah po završetku izgradnje, slijedi i nastavak prema Štefancu.  Dio od Mihovljanske do budućeg rotora ispred Štefanca podijeljen je u dvije faze, ukupne dužine nešto preko četiri kilometara, procijenjene vrijednost od 96 milijuna kuna. Njenim završetkom zatvorit će se cestovni prsten oko grada te time smanjiti tranzitni promet kroz sam Čakovec. Kako su na sjednici donesene i odluke vezane uz nove brze ceste od Čakovca prema Varaždinu i Murskom Središću koje će se spajati na čakovečku zaobilaznicu, nove prometnice Čakovcu i okolnim naseljima omogućit će kvalitetnije i brže odvijanje prometa, te osnovu za daljnji razvoj cestovne mreže na širem području grada.

Vlada je zadužila Hrvatske ceste da preuzmu najveći dio troškova vezanih uz obnovu i rekonstrukciju nadvožnjaka u Kalničkoj ulici u Čakovcu. Radovi na prve dvije faze već su dobrano odmaknuli, njih iz svog proračuna financira Grad Čakovec, za preostale dvije, vrijedne oko 11 milijuna kuna, novac će se osigurati u Proračunu Hrvatskih cesta. I ovdje bi radovi na obnovi i sanaciji trebali nastaviti odmah po završetku trenutnih radova.

Projektima u cestogradnju treba pridodati i nastavak sanacije državne ceste DC209 od Čakovca do Murskog Središća, koja prolazi kroz Slemenice i Žiškovec. Osim sanacije same prometnice, izgradit će i pješačko-biciklistička staza te sustav odvodnje otpadnih voda. Kako je za ovu investiciju ishođena građevinska dozvola, radovi ukupno vrijedni 43.750.000,00 kuna započet će sljedeće proljeće. Tu je  i cesta koja povezuje Čakovec i Granični prijelaz Goričan, odnosno njen dio koji prolazi kroz Štefanec. I tu će se proširivati cesta te urediti odvodnja i pješačko-biciklistička staza. Kako su i ovdje već odrađene sve predradnje, radovi bi, prema planu trebali započeti ovog listopada. Vrijednost cijele investicije je preko 31 milijun kuna.

No, vjerojatno najvažniji projekt za Čakovec koji je bio na Sjednici Vlade je Zaključak u vezi izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 60 milijuna kuna, a koja je, zbog nedostatka financijskih sredstava, „na čekanju“ više od deset godina. Ovim Zaključkom zadužuje se Ministarstvo znanosti i obrazovanja da zajedno s Gradom Čakovcem pronađe izvore financiranja kako bi se ovaj objekt što prije počeo graditi. Ovaj Zaključak formalizirao je ranije dogovore između Grada i nekoliko ministarstava, tako da će se nova škola već iduće godine početi graditi. Osim što će se u novom objektu stvoriti uvjeti za odvijanje nastave COO-a, u sklopu budućeg Eudkacijsko-rehabilitacijskog centra nalazit će se i sadržaji poput prostora za poludnevni boravak, radu udruga koje se bave osoba s teškoćama te predškolskog odgoja djece s teškoćama. Također, prostor u kojem trenutno radi Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec pripojit će se III. osnovnoj školi Čakovec, čime će se i u ovoj čakovečkoj osnovnoškolskoj ustanovi stvoriti uvjeti za cjelodnevni boravak.

Također, važno je i da su „Međimurske vode“ d.o.o. Čakovec nakon same Sjednice potpisale i ugovor s Hrvatskim vodama, kojima su im dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 3.200.000,00 kuna, namijenjena uređenju kanalizacijske mreže u zoni  Brezje u Mihovljanu. Da podsjetimo, Grad Čakovec je dobio bespovratna sredstva za komunalno uređenje stotinjak gradilišta u toj Zoni, no projektom nije bila obuhvaćena izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže. Umjesto iz Gradskog proračuna, zahvaljujući potpisanom Sporazumu, najveći dio te investicije, financirat će se iz drugih izvora.

www.sjever.hr 27.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.