Now Reading:
Međimurskim kulturnjacima 300 tisuća kuna za više od 50 programa
Full Article 2 minutes read

Međimurskim kulturnjacima 300 tisuća kuna za više od 50 programa

U petak su u Velikoj vijećnici Međimurske županije potpisani ugovori o financijskoj potpori za realizaciju Programa javnih potreba u kulturi Međimurske županije za ovu godinu. S ukupno 300 tisuća kuna, Županija će financijski pomoći u realizaciji 51 programa.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Blaženka Novak, u kratkom je govoru kazala da se na ovaj način odaje priznanje kulturnim djelatnicima Međimurske županije za sav njihov rad i trud. Naglasila je da ova županija ima praksu da najznačajniju riječ i utjecaj u raspodjeli novaca imaju upravo udruge, preko svojih prijedloga i samih projekata koje provode pohvalila činjenicu da je župan prihvatio sve odluke Kulturnog vijeća.
Prema njezinim riječima, kulturni djelatnici odnosno udruge, najviše su prijedloga prijavili na području očuvanja kulturne baštine, točnije folklora.
-Nešto manje projekata odnosi se na promociju kulturne baštine na razini Hrvatske i šire, a određeni broj prijedloga došao je i s područja moderne kulture, odnosno kulture mladih – pojasnila je pročelnica.
Najavila je da se već za slijedeću godinu priprema javni poziv za koji je kazala da će se nastojati da se objavi što ranije kako bi se sredstva za projekte mogla podijeliti već početkom iduće godine.

Župan Matija Posavec kazao je da su tradicija i baština najveće bogatstvo Međimurja kojim se definira i identitet ovog kraja. Čestitao je svima na uspjesima koji se postižu ovdje i van granica naše zemlje te istaknuo kako zna da takve programe i manifestacije nije lako organizirati.

-Čuvate kulturni amaterizam koji je najorganiziraniji i po glavi stanovnika najveći u našoj zemlji. Na svemu vam treba zahvaliti i ovo je simboličan način da to napravimo – kazao je Posavec. Ujedno je zahvalio Kulturnom vijeću na prijedlozima za dodjelu potpora te iskoristio priliku i da zahvali svima što je Međimurska popevka ušla na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske nematerijalne baštine.

Predsjednik Skupštine Mladen Novak zahvalio je svima koji svojim radom i trudom doprinose kulturnom razvoju Međimurja. I on se složio s time da se postupak dodjele sredstava za iduću godinu provede što prije.

S.Kalajdžija/Sjever.hr

26.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.