Now Reading:
U Čakovcu se održava sjednica Vlade – Župan Posavec oštro o ministru Horvatu, ali i Vladi
Full Article 5 minutes read

U Čakovcu se održava sjednica Vlade – Župan Posavec oštro o ministru Horvatu, ali i Vladi

Uoči sjednice Vlade koja se danas održava u Čakovcu, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković boravio je u Međimurskoj županiji i posjetio Prelog, Mursko Središće, Čakovec, Pribislavec i Šenkovec.

Posjet Međimurskoj županiji premijer je započeo u Prelogu, gdje se sastao s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom, a obišao je i Poduzetnički centar Prelog u izgradnji te tvrtke Šestan-Busch i Hilding Anders.

Potom je u Murskom Središću, nakon sastanka s gradonačelnikom Draženom Srpakom, obišao Dječji vrtić „Maslačak“ u izgradnji te tvrtku Sobočan interijeri.

Uoči sjednice Vlade, premijer je posjetio Županijsku bolnicu Čakovec i Odjel kardiologije, a potom se sastao s gradonačelnikom Čakovca Stjepanom Kovačem i županom Matijom Posavcem, koji je tom prilikom istaknuo kako ukupna investicija u poboljšanje kvalitetne zdravstvene skrbi u Međimurju iznosi 190 milijuna kuna te da se od tog iznosa 55 posto financira iz proračuna Međimurske županije, 40 posto je iz europskih sredstava, a svega 5 posto, pa čak i manje, iz državnog proračuna.

-Mi smo jedina županija u Hrvatskoj u ovome trenutku koja iz vlastitog proračuna financira već dvije godine interventnu kardiologiju i za to nam je potrebno 4 milijuna kuna. 1500 pacijenata je rasteretilo druge bolničke centre i spašen im je život. Što se tiče uređaja za magnetsku rezonancu, Županija je provela postupak javnog natječaja, a Ministarstvo zdravstva je platilo tek polovicu. Drugdje je to u potpunosti na teret Ministarstva i to su neke stvari koje nisu korektne. Očekujem da ih ministar zdravstva pa i Vlada na današnjoj sjednici riješe, te da pošalju jasnu poruku da samo budemo ravnopravni sa svima drugima – kazao je Posavec.

Međimurski se župan osvrnuo i na izjavu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata koji je, kako su objavili mediji, u središnjici HDZ-a najavio sjednicu Vlade u Čakovcu i rekao da Međimurska županije nije domaćin sjednice, već da je župan samo obaviješten o lokacijama na kojima će se kretati premijer pa može doći popiti kavu.
Posavec je istaknuo da je takva izjava podcjenjivačka i diskreditira funkciju župana, ali i Međimurske županije.

-Ja i dalje smatram vrlo nekorektnim stav jednog člana Vlade koji je i potpredsjednik HDZ-a na nacionalnoj razini jer sazivanje i najava sjednice Vlade u stranačkim prostorijama HDZ-a nije korektno. Ovo nije Vlada HDZ-a, ovo je Vlada Republike Hrvatske i svih hrvatskih građana. Drugo, davati izjave da Međimurska županija tu ne predstavlja ništa, nego da je župan obaviješten o kretanjima članova Vlade pa može doći za njima piti kavice je podcjenjivanje ne funkcije župana, nego svih građanki i građana Međimurja. Smatram, to vrlo omalovažavajućim i vrlo uvredljivim – oštro je svoj stav izrazio Posavec.

Na današnjoj sjednici Vlade biti će govora o 26 projekata koji su zaključci Vlade oko nekih investicija, a pola točaka vezano je uz održavanje i gradnju državnih cesta.

-Žao mi je da mnogi projekti koji su predloženi od strane Međimurske županije, a to su projekti u zdravstvu, u obrazovanju, preuzimanju i pomoći sufinanciranja europskih projekata, izgradnja nove škole u Nedelišću, nisu naišli na podršku na ovoj sjednici – kazao je Posavec

Na upit novinara o njegovom potencijalnom izlasku iz HNS-a i prelasku u neku drugu stranku, Posavec je izjavio kako bi bilo pogubno za ovu zemlju da se samo zato jer netko možda kritizira koalicijski odnos i ne slaže s onime što je možda trenutno mišljenje jedne političke stranke, da se to stavlja u kontekst i da se osvećuje na projektima, ali i građanima Hrvatske.

-U zadnjih nekoliko dana bilo je stvarno puno teorija zavjere, urota, svaki dan negdje netko nada mnom bdije, ili negdje prelazim…Ništa od toga nije istina i žao mi je da me se na taj način pokušava diskreditirati. Ja samo iznosim vrlo jasne stavove. Ono što je moja uloga, a doista u to čvrsto vjerujem. Želim unijeti neke nove vrijednosti u hrvatsku politiku. Želim unutar svoje stranke mijenjati smjer i zalagati se za vrijednosti koje komuniciram cijelo ovo vrijeme, pa i za europske izbore – rekao je Posavec.

Nadalje, na pitanje novinara strahuje li od iznošenja svojih stavova, odgovorio je kako ne strahuje zbog ničega niti će ikad strahovati javno iznositi svoje stavove pogotovo one u koje vjeruje, a na stranci je da donese odluku.

-Po meni, politička stranka ili jedna organizacija ne smije biti organizacija jednoumlja, nego mora biti organizacija u kojoj možda različite stavove sukobljavamo na način da u konačnici dođemo do najboljeg rješenja – tvrdi Posavec koji je ujedno potvrdio kako nije u kampanji za predsjednika HNS-a

-Kampanja za europske izbore mi je možda malo otvorila oči jer sam obišao teren i razgovarao s članstvom, suočio se s izbornim rezultatima i upravo na tome temeljim da stranci treba novi vjetar u leđa i novi smjer – kazao je.

Na pitanje ima li ambicije postati šefom HNS-a odgovorio je da je uvjet da ga članice i članovi stranke podrže u tome.

Ministar Horvat odbio je komentirati izjave međimurskog župana, ali je rekao:

-Jel’ ima išta ljepše nego doći u svoj kraj s projektima vrijednima tri milijarde kuna. Za mene kao Međimurca i kao ministra ništa ljepše tijekom današnjeg dana. Ništa mi neće skinuti danas osmijeh s lica – od jutra, prva kavica, pa do večeri kada ćemo gostovati u jednom od studija nacionalnih televizija i napraviti rezime današnjih događanja.

s.kalajdžija/sjever.hr

25.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.