Now Reading:
SJEDNICA VLADE U ČAKOVCU Potpisivanje projekata vrijednih oko 3,5 milijarde kuna
Full Article 4 minutes read

SJEDNICA VLADE U ČAKOVCU Potpisivanje projekata vrijednih oko 3,5 milijarde kuna

Na početku sjednice Vlade, koja je danas održana u Čakovcu, premijer Andrej Plenković, najavio je da će se danas govoriti i potpisati projekata za oko 3.5 milijardi kuna. Kazao je da je to snažna poruka ovom ali i drugim dijelovima Hrvatske koliko je Vladi stalo do ravnomjernog razvoja zemlje. Domaćin, župan Matija Posavec, zadovoljan što se sjednice održava u Međimurju, pobrojao je sve ono po čemu je Međimurje jedna od najrazvijenijih sredina u Hrvatskoj, posebice kada je u pitanju gospodarstvo. Kao glavni cilj naveo je povećanje minimalne plaće što je, po njemu, jedina prava demografska mjera koja može spriječiti odlazak iz Hrvatske. Nakon pozdravnog govora i gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača ministri su krenuli s izlaganjem što se i koliko ulaže u Međimurje.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar kazao je da je u Međimurskoj županiji potpisano ugovora za energetsku obnovu 38 objekata u vrijednosti većoj od 160 milijuna kuna. Najavio je da će se otvoriti novi natječaji i pozvao župana, gradonačelnike i načelnike da pripreme nove projekte za energetsku obnovu objekata.

Nakon njega ministar financija Zdravko Marić ponudio je brojke prema kojima ova županija ima povećanje sredstava od prihoda od poreza na dohodak za prošlu godinu više od 25 posto u odnosu na 2017. , prije izmjena zakona. Za prvih šest mjeseci ove godine ti su iznosi rasli za dodatnih 12 posto.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pohvalila je napore u Međimurskoj županiji u kojoj se trenutno provodi 8 projekata koje sufinancira Ministarstvo kulture, a riječ je o iznosu od 5 milijuna kuna.

Gari Capelli pohvalio je županiju kao primjer razvoja turizma. Kazao je da se ovdje jako puno radi na kvaliteti i da brojke koje županija ima u turizmu, veliki porast od čak 15 posto, govori u prilog da je ovo županija primjer. Potom je domicilni ministar, Darko Horvat, kazao kako je županija „veliko gradilište” i da je trenutno aktivnih 868 milijuna kuna investicija. Naglasio je i da će više od tri milijarde kuna projekata, koliko će ostati iza današnje sjednice Vlade, učiniti da ništa više u Međimurju neće biti isto.

Odnedavno ministar regionalnog razvoja i EU fondova, Marko Pavić, kazao je kako
je, kad je riječ o investicijskim fondovima, dosad objavljeno natječaja u vrijednosti od 10,7 milijardi eura, odnosno 71 posto, a isplaćeno je 2,7 milijardi te zahvalio ministrici Gabrijeli Žalac na dobro obavljenom poslu. Pavić je dodao kako je u Međimurskoj županiji od 1,1, milijarde iz EU fondova, jedna milijarda ugovorena za mandata ove Vlade.

Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako njezino ministarstvo odlično surađuje s poljoprivrednicima iz Međimurske županije. Govorila je o najvažnijim projektima iz programa ruralnog razvoja, između ostalog spomenuvši izgradnju desetak vrtića. Kazala je kako je s malim gospodarstvima na ovom području ugovoren cijeli niz projekata,a kratko se osvrnula i na projekte za osiguranje poljoprivrede.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kratko je ponudio brojke vezano uz sudstvo, a kazao je kako sudovi u Međimurju rade jako dobro i rješavaju veći broj predmeta nego što novi dolaze. Dodao je i da postoje određene investicije koje se odnose na obnovu pravosudnih objekata.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se provodi cijeli niz aktivnosti koje se provode i koje daju rezultate kada se radi o pitanju sigurnosti. Rekao je kako se smanjila stopa kriminaliteta u prošloj godini, a tako se nastavlja trend i ove godine. Što se tiče sigurnosti kada je u pitanju romska populacija rekao je da je i tu pokrenut niz projekata gdje je samo u lipnju stiglo novih deset policijskih službenika, dok će se prvog dana kolovoza njima priključiti i novi policijski službenici koji stižu sa akademije. Radi se i na zapošljavanju pripadnika romske nacionalne manjine, zainteresiranih, u policiji. Završio je da će se nastaviti i dalje s provođenjem mjera kako bi se situacija još više poboljšala.  

s.kalajdžija/sjever.hr

25.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.