Now Reading:
JESTE LI OVO ZNALI? Neke bi uplatnice trebalo čuvati i doživotno! Stižu opomene i za račune iz 2003.
Full Article 3 minutes read

JESTE LI OVO ZNALI? Neke bi uplatnice trebalo čuvati i doživotno! Stižu opomene i za račune iz 2003.

racuni

Rok za čuvanje većine računa je minimalno tri godine – toliko, naime, traje zastara za tzv. povremena davanja, to jest ona koja ne ovise o mjesečnoj potrošnji. Tu spadaju komunalna naknada, dopunsko zdravstveno osiguranje, pričuva, najamnina, naknada štete, te svi ugovori za osiguranja, osim životnog, koji zastarijevaju za pet godina, piše portal Šibenski.
Već nakon godinu dana potrošači se, pak, mogu pozvati na zastaru kad su u pitanju računi za struju i toplinsku energiju, plin, vodu, dimnjačarske usluge, čistoću, HRT pristojbu, poštanske usluge, račun za telefon i internet…
Iskustvo jednog Splićanina govori, međutim, kako bi neke uplatnice trebalo i doživotno čuvati. U njegovu slučaju riječ je o računima za otkup stana koje, kako tvrdi, uredno podmiruje. Vojni stan u Splitu naslijedio je od oca koji je, također, bio uredni platiša.

“Šokiralo me stoga kad sam prije neki dan dobio opomenu iz Ministarstva obrane za dvije, navodno, neplaćene rate; jednu iz 2007. godine, a drugu, pazite sad, iz 2003. godine! MORH, dakle, opominje ljude sa 16 godina zakašnjenja. Moguće je da je moj otac previdio platiti te dvije rate u mjesečnom iznosu od 350 kuna, a možda je u pitanju i greška Ministarstva. Kako ja išta mogu dokazati? Da čuvam sve plaćene račune unatrag 20 godina trebala bi mi još jedna soba u stanu”, žali se Splićanin.
Zašto više od desetljeća čekaju sa slanjem opomena za neplaćene obveze, novinari Šibenskog pitali su u Ministarstvu obrane i dobili ovakav odgovor:
„Ministarstvo obrane RH provodi usklađivanje pojedinačnih kartica salda konta, te kupcima stana kod kojih je utvrđeno da nisu evidentirane uplate svih dospjelih obroka na ime kupoprodajne cijene stana dostavlja opomene. Ugovori o kupoprodaji stana na obročnu otplatu su dugoročni te je kupac u obvezi redovito podmirivati ugovorene obroke cijene stana do konačne isplate.
Ministarstvo obrane RH redovito, na dnevnoj bazi, automatski knjiži sve uplate koje se odnose na obročnu otplatu stanova, a na temelju izvješća FINA-e, stoga je mogućnost pogreške u pogledu knjiženja uplata svedena na minimum. Na opomenama za neplaćene rate koje Ministarstvo obrane RH dostavlja kupcima stanova navedeni su kontakt bojevi telefona na koje kupci mogu dobiti konkretne informacije o opomenama, stanjima uplata i ostalom”, objašnjavaju iz MORH-a.

Ujedno pozivaju sve korisnike vojnih stanova koji imaju probleme da se jave njihovu Odjelu evidencije i materijalnog knjigovodstva, putem telefona 01/4568-321.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

www.sjever.hr/šibenski

24.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.