Now Reading:
Hrvatska ulazi u špicu sezone: HAK objavio savjete za izbjegavanje prometnih gužvi
Full Article 3 minutes read

Hrvatska ulazi u špicu sezone: HAK objavio savjete za izbjegavanje prometnih gužvi

gužva

Hrvatska ulazi u špicu turističke sezone koju će u sljedeća tri vikenda obilježiti gužve na prometnicama, pa Hrvatski autoklub (HAK) poziva građane da izbjegavaju putovanje tijekom subote i nedjelje

Najviše turista na hrvatske prometnice dolazi iz zapadnoeuropskih država.Krajem vikenda počinju školski praznici u dijelu Njemačke iz kojeg tradicionalno dolazi najveći broj turista na odmor, a i brojni građani Hrvatske te susjedne Slovenije, BIH i Srbije u to vrijeme idu na godišnji.

U petak, 26. srpnja ujutro očekuju se gužve na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, s čak i višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, a osobito na Bajakovu i Tovarniku.

U subotu, 27. srpnja vrlo gustog prometa bit će u smjeru mora na svim cestovnim pravcima.

HAK je objavio i popis mjesta na kojima će biti česta zaustavljanja i iznimno usporen promet. Uz autoceste prema moru i zagrebačku obilaznicu na tom su popisu granični prijelazi, Jadranska magistrala, luke Zadar i Split.

Subotnje gužve u smjeru mora počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba.

Tijekom nedjelje, 28. srpnja najjači promet očekuje se tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

Uvijek je teško savjetovati pravo vrijeme za putovanje, no za predstojeći vikend HAK predlaže za putovanje petak prijepodne ili subotu kasno poslijepodne, odnosno večer. Za povratak s mora predlaže nedjelju prijepodne.

HAK napominje da se za putovanje, umjesto autocesta, mogu koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar, poput Ličke magistrale i stare ceste kroz Gorski kotar (DC3).

Prije putovanja potrebno je provjeriti stanje u prometu.https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/hrvatska-ulazi-u-spicu-sezone-hak-objavio-savjete-za-izbjegavanje-prometnih-guzvi-foto-20190725

www.sjever.hr/T portal 25.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.