Now Reading:
Najprije toplinski udar, a onda drastično pogoršanje – oluje, tuča i veliki pad temperature
Full Article 2 minutes read

Najprije toplinski udar, a onda drastično pogoršanje – oluje, tuča i veliki pad temperature

Europu su ponovo zadesile velike vrućine, a u nekim gradovima padaju i dugogodišnji temperaturni rekordi. Iako će i u Hrvatskoj biti vruće, ponegdje i vrlo vruće, ipak ćemo malo bolje proći nego, primjerice, Francuzi.
Prema ocjeni DHMZ-a na cijelom Jadranu danas postoji velika opasnost od toplinskog vala, a u unutrašnjosti Dalmacije rizik opasnosti je nešto blaži (umjeren).
Danas će i u Karlovcu i Zagrebu na snazi biti upozorenje na vrućinu, koje će u petak, na riječkom području biti na najvišem stupnju.

Vruće i na varaždinskom području, ali na vidiku je i nevrijeme

I na varaždinskom će području dana biti sunčano i vruće uz slab vjetar tek u poslijepodnevnim satima. Nakon tople noći i jutra, najviša dnevna temperatura bit će oko 31 °C.
I u narednim će danima ostati vruće, uz obilje sunca, a temperatura bi se na našem području sutra i prekosutra mogla popeti i do 33 stupnja u hladu, ali već krajem petka postat će nestabilnije.
Već u noći na subotu treba računati na pljuskove u unutrašnjosti Hrvatske, koje može pratiti grmljavina. S obzirom da su temperature zraka posljednjih dana visoke, nailaskom vlažnijeg zraka, moguće je nevrijeme, ponegdje s tučom.
I subota i nedjelja bit će nestabilni, često uz kišu, i pljuskove, koji lokalno mogu biti obilniji. Prognostičari predviđaju da će temperatura u subotu pasti na svega 23 Celzijeva stupnja.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike mnogima neće biti ugodne, što će na Jadranu biti izraženije. Zbog visokih temperatura zraka kod meteoropata se može javiti umor, manjak koncentracije i slabost. Kroničnim bolesnicima se savjetuje izbjegavanje suvišnih napora. Svima se preporuča zaštita od UV zračenja, lagana prehrana i dovoljno tekućine. U većem dijelu unutrašnjosti zemlje postoji umjerena opasnost od toplinskog vala, a na Jadranu velika.

www.sjever.hr/aktualno.hr

24.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.