Now Reading:
Može li NK Varaždin opstati u ovoj sezoni sa samo 10 milijuna kuna. Proračun Dinama 30 puta veći
Full Article 5 minutes read

Može li NK Varaždin opstati u ovoj sezoni sa samo 10 milijuna kuna. Proračun Dinama 30 puta veći

Krenula je nova sezona HNL u kojoj se i ove godine očekuje rezultatska dominacija Dinama. Toj dominaciji svakako prethodi i ona financijska u kojoj je Dinamo već na startu sezone pobjednik. Prema pisanju Sportskih novosti Dinamo i ove godine ima najveći klupski proračun koji iznosi oko 300 milijuna kuna. Iza njega je Hajduk koji ima gotovo tri puta manji iznos i raspolaže sa 110 milijuna. Osijek za ovu sezonu ima ravnih 100, a Rijeka 90 milijuna kuna.

Nakon velike četvorke slijede klubovi koji imaju daleko skromnije budžete. Lokomotiva ima na raspolaganju 37 milijuna, Slaven Belupo 22 kao i Istra, a Gorica 20 milijuna kuna te Inter sa 14 milijuna. I na začelju je novi prvoligaš Varaždin koji bi prvu sezonu u HNL trebao progurati sa 10 milijuna kuna. Čak trideset puta manje od Dinama ili deset puta od Hajduka, Osijeka i Rijeke.

-Varaždin, novi prvoligaš, kreće u natjecanje kao autsajder. To, naravno, ne znači nužno da će ispasti jer moglo bi se pokazati da nisu tako velike razlike u igračkoj kvaliteti u donjoj polovici tablice. Varaždin je u drugoj ligi imao između četiri i pet milijuna kuna i bit će mu izazov povećati ga za sto posto, pogotovo ne bude li potpore Grada ili Županije, za koju Zlatko Dalić ističe da zasad nije ništa izdašnija – donose Sportske novosti.

DINAMO, 300 MILIJUNA KUNA

Dinamo će ove sezone imati sličan proračun kao i prošle, što će biti sasvim dovoljno za još jednu sezonu bez stresa, a u Maksimiru vjeruju dovoljno i za nove domaće trofeje i europske uspjehe.

HAJDUK, 110 MILIJUNA KUNA

Hajduk će imati 30 milijuna kuna manji proračun nego prošle sezone jer je došlo do kresanja troškova te rješavanja nekih igrača, no budžet bi trebao biti dovoljan za pokušaj ostvarivanja svih klupskih ciljeva.

OSIJEK, 100 MILIJUNA KUNA

Osijek je financijski stabilan. I tekuću će godinu biti. Planirano je da bude u okvirima prošlogodišnjeg, odnosno oko 12.000.000 €

No, Osijek je samo za dovođenje Mancea platio 1,3 milijuna eura. Dakle, ulaganja rastu…

RIJEKA, 90 MILIJUNA KUNA

Budžet je trenutačno nešto manji u odnosu na lanjski (oko 14 milijuna eura), no isti ovisi o izlaznim transferima, stoga je moguće povećanje. U okviru HNL-a je dostatan za sezonu bez stresa, no riječki su konkurenti Osijek i Hajduk, a ne ekipe s dna poretka.

LOKOMOTIVA, 37 MILIJUNA KUNA

Proračun je nešto manji nego lani, ali trebao bi biti dostatan za posve mirnu sezonu, bez stresa i financijskih problema. Treneri i igrači trebali bi na vrijeme, kao i dosad, dobivati svoje plaće i premije. Proračun će iznositi nešto ispod četrdesetak mil. kuna.

SLAVEN BELUPO, 22 MILIJUNA KUNA

Slaven objavljuje podatke o proračunu za kalendarsku godinu šest mjeseci nakon njena isteka. U 2018. je proračun iznosio 25,5 milijuna kuna. U ovoj je zasad nešto manji prihod od prodaje igrača, no i ovaj iznos je dovoljan za mirnu sezonu.

ISTRA 1961, 22 MILIJUNA KUNA

Prošle godine je proračun iznosio 26 milijuna kuna (oko 3,5 mil eura), i to bez iznosa za podmirenje dugova. Ove sezone je planirano 22 milijuna kuna (3 mil eura). Bitno je kazati da neki posuđeni igrači Alavesa nisu u tom proračunu.

GORICA, 20 MILIJUNA KUNA

Gorica kani povećati, bude li moguće i poduplati proračun, ali za to će trebati jedan transfer u okviru zarade od dva do tri milijuna eura. To je realno za očekivati, tako da financijskih problema ne bi smjelo biti u novoj sezoni, ma koliko će troškovi stalno rasti.

INTER, 14 MILIJUNA KUNA

Još uvijek nije poznato s kakvim će proračunom Inter ploviti kroz sezonu, ali bez turske grupacije on sigurno neće biti dostatan za sezonu bez stresa. Naprotiv… Kad su brojke u pitanju, u Zaprešiću su tradicionalno zakopčani do grla.

VARAŽDIN, 10 MILIJUNA KUNA

Kod Varaždinaca je teško uspoređivati lanjski budžet s novom sezonom zbog prelaska u najviši razred. Sigurno je da će doći do porasta, ali i takav sigurno će biti među najskromnijima u Prvoj HNL. Okvirna je projekcija od 10 milijuna kuna.

www.sjever.hr/jutarnji.hr 24.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.