Now Reading:
TOPLINSKI VAL SE PRIBLIŽAVA, STRUČNJACI SAVJETUJU KRAJNJI OPREZ – doznajte kako se zaštititi i kako prepoznati toplinski udar – savjeti Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu
Full Article 3 minutes read

TOPLINSKI VAL SE PRIBLIŽAVA, STRUČNJACI SAVJETUJU KRAJNJI OPREZ – doznajte kako se zaštititi i kako prepoznati toplinski udar – savjeti Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu

Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) objavio je smjernice za zaštitu od vrućine u kojima preporuča konzumiranje tekućine i lagane hrane, nošenje prozračne i svijetle odjeće te izbjegavanje boravka na otvorenom i teškog fizičkog rada od 10 do 17 sati.
“U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Svijet već sada osjeća štetne učinke koji će se vjerojatno i povećati zbog toplinskih valova, a u Europi je već zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama”, naglašava HZHM.

Rashladiti dom i tijelo, kloniti se vrućine, piti dovoljno tekućine i jesti laganu hranu

HZHM u preporukama za javnost za zaštitu od vrućine ističe da se treba kloniti vrućine, izbjegavati boravak na otvorenom od 10 do 17 sati i skloniti se u najhladniju prostoriju stana ili kuće.
Sobnu temperaturu idealno je držati ispod 32°C danju, stavljanjem zastora, zatvaranjem prozora, roleta, električnih uređaja te paljenjem uređaja za rashlađivanje i vješanjem mokrih ručnika, te ispod 24 stupnja noću, kada se mogu otvoriti prozori kako bi se rashladio dom.
Ako se dom ne može održati hladnim, treba provesti 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru, primjerice u hlađenoj javnoj zgradi.
Treba izbjegavati naporan fizički rad, redovito koristiti kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja te djecu i životinje nikako ne ostavljati u parkiranom vozilu bez nadzora, pa ni u hladu.

Što i kako konzumirati

Preporuča se redovito konzumiranje tekućine, čak i ako se ne osjeća žeđ, kao i izbjegavanje alkohola te napitka s previše kofeina i šećera.
Treba jesti češće male obroke i to lako probavljivu hranu, juhe, voće i povrće te izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama, masnu i jako začinjenu hranu.
Također treba nositi prozračnu i svijetlu odjeću, laganu obuću, šešir i sunčane naočale te se preporučuje tuširanje u mlakoj vodi ili zamatanje u hladne mokre ručnike.
HZHM preporuča i posjet obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami jer bi osjetljive osobe mogle zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

Prepoznajte toplinski udar

Znakovi toplinskog udara su glavobolja i vrtoglavica, nelagoda, uznemirenost i smetnutost, crvena, topla i suha koža, ubrzani puls, povišena tjelesna temperatura iznad 40 stupnjeva, poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.
Unesrećenu osobu mora se zbrinuti i odmah premjestiti u hlad ili hladniji prostor, smjestiti u vodoravan položaj s podignutim nogama i kukovima, ukloniti što više vanjske odjeće, hladiti je mokrim oblozima na području vrata, pazuha i prepona, stvoriti umjetni vjetar, primjerice lepezom ili novinama te pozvati hitnu pomoć na brojeve 194 ili 112.
Ako je osoba bez svijesti, a diše normalno, treba je postaviti u bočni položaj.

foto: arhiva

www.sjever.hr/Hrvatski zavod za hitnu medicinu 23.07.2019.


Input your search keywords and press Enter.