Now Reading:
NA SNAZI PLAN OBRANE OD VRUĆINA! Neke zemlje će po prvi puta iskusiti takve temperature; Što će biti u Hrvatskoj?
Full Article 4 minutes read

NA SNAZI PLAN OBRANE OD VRUĆINA! Neke zemlje će po prvi puta iskusiti takve temperature; Što će biti u Hrvatskoj?

karta

Četrdesetak stupnjeva se očekuje i u metropolama u središtu i na sjeveru Italije, napose u Firenci i Ferrari

Sjeverozapadna Europa se ovog tjedna priprema na nastavak ljetnih žega kakve su vladale i krajem lipnja, napose u Parizu koji je uveo treći od četiri stupnja plana obrane od velikih vrućina. Od Francuske preko Beneluksa do Njemačke meteorološke službe su izdale upozorenje. Temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stupnjeva, nakon čega će krajem tjedna pasti.

U Francuskoj bi toplinski val mogao potrajati kraće nego u lipnju kada je 28. lipnja srušen apsolutni temperaturni rekord u Verarguesu, na jugu, gdje je izmjereno 46 stupnjeva. Ovaj put “ne očekujemo temperature od 45/46 Celzijevih stupnjeva”, ali bi sjeverna polovina zemlje mogla “puno više” osjetiti vrućinu, objavio je Meteo-France.

U Francuskoj pada apsolutni rekord?

U četvrtak se u Parizu “predviđa 41, pa i 42 stupnja, uz veliku vjerojatnost da će se srušiti rekord od 40,4 stupnja zabilježen 1947.”, rekao je Francois Jobard, prognostičar u Meteo-Franceu.

Tako je francuska prijestolnica uvela treći od četiri stupnja plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje “dvorana za osvježenje” u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česma i raspršivača vlage kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

Četrdesetak stupnjeva se očekuje i u metropolama u središtu i na sjeveru Italije, napose u Firenci i Ferrari. No zemlju neće zahvatiti toplinski val u pravom smislu jer će jug i središte Europe ovaj put biti pošteđeni.

Tri zemlje će po prvi puta iskusiti temperaturu od 40+

“U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa. Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 Celzijevih stupnjeva i više”, rekao je Jobard.

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod (IRM) izdao “upozorenje zbog velike vrućine” koje će biti na snazi do petka u ponoć.

Austrija je pak objavila “narančasto” upozorenje za četvrtak i za petak, ali samo na zapadu zemlje.

U Portugalu udari vjetra i suša otežavaju borbu s “iznimno teškim” požarom koji od subote hara planinskim područjem u središtu zemlje gdje je vatra 2017. usmrtila stotinjak ljudi.

Hrvatska? Velike vrućine, ali…

Što se, pak, tiče Hrvatske, meteorolog RTL-a Nikola Vikić-Topić navodi  kako nam ovaj tjedan donosi povratak velike vrućine i iznadprosječnih temperatura. Ponegdje će ona biti i za 5 °C viša od prosjeka 5 dana zaredom, što zadovoljava definiciju toplinskog vala opasnog za zdravlje.

Ipak, na kopnu su ponovno mogući kraći, lokalni pljuskovi, i to osobito u središnjoj Hrvatskoj, uz granicu sa Slovenijom, duž Posavine te u unutrašnjosti Dalmacije. Drugdje će biti stabilnije, sa slabim do umjerenim vjetrom.

“Većinu će tjedna u cijeloj zemlji biti sunčano i vrlo vruće. Vraćaju nam se visoke temperature kakve smo već imali početkom srpnja. U nedjelju je vjerojatno jače pogoršanje s pljuskovima i padom temperature, no kako je riječ o prognozi za nešto dulje razdoblje, treba se još malo strpjeti za veću pouzdanost prognoze”, navodi Vikić-Topić.https://net.hr/danas/hrvatska/stize-pakao-neke-zemlje-ce-po-prvi-puta-u-povijesti-iskusiti-takve-temperature-za-hrvatsku-ipak-ima-malo-dobrih-vijesti/

www.sjever.hr/Net.hr 23.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.