Now Reading:
KRAPINA SREĐUJE SVOJE KATASTARSKE KNJIGE: Za građane je to potpuno besplatno
Full Article 3 minutes read

KRAPINA SREĐUJE SVOJE KATASTARSKE KNJIGE: Za građane je to potpuno besplatno

krapina prognoza

U Gradu Krapini održana je konferencija za novinare na temu nove katastarske izmjere za naselja Velika Ves i Lepajci o kojoj su pobliže govorili gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i ispred Državne geodetske uprave pročelnik Područnog ureda za katastar Krapina, Zdravko Cesarec. Gradonačelnik je naglasio da je Grad Krapina jedini jedinica lokalne samouprave koja već godinama sustavno provodi i sufinancira programe državne izmjere i katastra nekretnina za svoje područje, odnosno katastarske izmjere, a koji se sustavno realiziraju u zajedničkom projektu sa Državnom geodetskom upravom sa osnovnim ciljem sređivanja katastra nekretnina i zemljišnih knjiga.

Tako su provedene katastarske izmjere te su formirane nove katastarske općine i osnovane su nove zemljišne knjige za naselje Donja Šemnica i Krapina Jug. S obzirom na uspješnost dosad izvršenih programa kao i njihov značaj, Grad Krapina je pokazao interes za nastavak provođenja programa katastarske izmjere na području Grada Krapine pa je krajem 2018. godine sklopljen sporazum o nastavku katastarske izmjere na području naselja Velika Ves i Lepajci te Gornja Pačetina, ukupne površine cca 700 ha. Državna geodetska uprava provela je postupak nabave te su u utorak, 16. srpnja gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek u prostorima sjedišta Državne geodetske uprave u Zagrebu sklopili prvi Ugovor za novu kat. izmjeru prostora k.o. Velika Ves (površine 471 ha). Vrijednost ugovora je 1.964.041,74 kn bez PDV-a, a Grad sufinancira 60%.

Provođenje postupka izmjere trajat će do kraja 2021. godine, a na taj način će se obnoviti katastarske i zemljišne knjige za to područje. Uskoro će se dovršiti i postupak nabave i sklapanje ugovora za područje naselja Gornja Pačetina, površine cca 229 ha. Gradonačelnik se posebno osvrnuo na to da je izmjera besplatna za sve građane i da će se na ovaj način uskladiti stanje u katastru i u zemljišnim knjigama tj. utvrdit će se točno stanje na terenu te je ovo izvrsna prilika za građane naselja Velika Ves i Lepajci da „urede“ svoje posjede i nekretnine. A u svemu tome neophodna je i pomoć medija, da se ljudi bolje informiraju. Pročelnik Područnog ureda za katastar Krapina, Zdravko Cesarec kazao je da je pohvalno što Grad Krapina evo provodi već treću, a uskoro će i četvrta izmjera. Najbitnije je da se nositelji stvarnih prava odazovu i sudjeluju jer je tako moguće da se izmjera brzo i efikasno provede. Uskoro slijede sastanci s javnopravnim tijelima i zborovi građana, a potom će tijekom mjeseca kolovoza uslijediti i rad na terenu.

www.sjever.hr 23.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.