Now Reading:
Prošla su vremena kada su slikari mogli kupiti dvorac – u Zagorju obilježili upravo obljetnicu tog događaja
Full Article 3 minutes read

Prošla su vremena kada su slikari mogli kupiti dvorac – u Zagorju obilježili upravo obljetnicu tog događaja

izložba

U Dvoru Veliki Tabor možete razgledati izložbu “Oton Iveković – znameniti gospodar Velikog Tabora”. Izložba je organizirana uz trostruku obljetnicu – 150. godišnjicu rođenja te 80. godišnjicu smrti slavnog hrvatskog slikara koji je prije točno 100 godina kupio Veliki Tabor i time ušao u povijest kao posljednji privatni vlasnik tog plemićkog grada.

Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2019. godine, do kada će posjetitelji imati priliku razgledati 34 eksponata, ponajprije Ivenkovićeve slike i crteže od kojih su mnogi nastali upravo u Velikom Taboru; potom nekoliko knjiga kojima se veliki slikar prezentira i kao ilustrator te putopisac. Također, na izložbi se mogu vidjeti reprodukcije dokumenata iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, poput molbi i pisama koje je Oton uputio caru Franji Josipu I te Izidoru Kršnjavom, kao i brojni dokumenti vezani uz njegovu snahu Mirjam, istaknutu ondašnju kirurginju koja je svoju liječničku karijeru započela upravo u Desiniću.

Izložbu je otvorio zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek koji je na još jednom uspješnom kulturnom događanju čestitao Muzejima Hrvatskog zagorja te autorici izložbe Renati Dečman, kustosici i voditeljici Dvora Veliki Tabor. Na otvorenju izložbe bili su i predsjednik Općinskog vijeća općine Desinić Velimir Šlogar i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec. U programu otvorenja nastupio je Pjevački zbor „Đuro Prejac“ iz Desinića.

www.sjever.hr 22.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.