Now Reading:
OTKRIVENO NOVO BOGATSTVO U PODRAVINI: INA prijavila komercijalno otkriće plina u Podravini
Full Article 2 minutes read

OTKRIVENO NOVO BOGATSTVO U PODRAVINI: INA prijavila komercijalno otkriće plina u Podravini

ina plin

INA je Agenciji za ugljikovodike prijavila komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Severovci-1 u istražnom prostoru DRAVA-02. Ispitivanjem je u dva plinom zasićena intervala izmjerena količina plina od ukupno 53.000 m³ na dan. 

Istražna bušotina Severovci-1 nalazi se na istražnom prospektu Severovci, u blizini Ininih eksploatacijskih polja Molve, Kalinovac i Ferdinandovac. Bušotina je izbušena u okviru I. Faze Istražnog razdoblja sukladno potpisanom Ugovoru o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DRAVA-02 koji je INA 10. lipnja 2016. godine potpisala s Vladom Republike Hrvatske. Samo bušenje i izrada kanala bušotine trajali su četiri mjeseca pri čemu je postignuta konačna dubina bušotine od 3410 m. Sve istražne aktivnosti INA je provela u okviru odobrenih radnih programa te ugovorenih radnih obveza. 

„Raduje nas pozitivan rezultat bušotine Severovci-1 jer je on potvrda kvalitetnog rada te znanja i iskustva Ininih stručnjaka. Hrvatska je naše najvažnije područje u sklopu aktivnosti istraživanja i proizvodnja nafte i plina te nam je cilj staviti u proizvodnju sve postojeće potencijale u zemlji. Zainteresirani smo za daljnja ulaganja u istražne aktivnosti koje mogu dovesti do otkrića te posljedično proizvodnje, a to se odnosi i na manja ležišta ugljikovodika.“izjavio je Tvrtko Perković, Inin operativni direktor Istraživanja i proizvodnje. 

INA planira nastaviti aktivnosti kako bi novootkrivene rezerve plina u narednim godinama privela proizvodnji, a ostvarenje plana ovisit će o trajnosti postupaka izdavanja svih potrebnih dozvola. Kompanija će istovremeno nastaviti i s istražnim radovima na istražnom području DRAVA-02 u koje je do sada uloženo oko 100 milijuna kuna.  

www.sjever.hr 20.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.