Now Reading:
Otkrij Žumberak – „more zelenila“
Full Article 4 minutes read

Otkrij Žumberak – „more zelenila“

press žumberak

S projektom „Ekomuzej Žumberak“, Turistička zajednica Zagrebačke županije uključena je u 2 milijuna eura vrijedan projekt prekogranične suradnje „Promocija prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima – ProNaCul“. Svrha projekta je očuvati i zaštititi kulturno-prirodne resurse Žumberka i promovirati njihove vrijednosti. Za provedbu projekta TZ Zagrebačke županije odobreno je 104.660 eura.

„Zahvaljujući EU financiranju, kroz ovaj iznimno vrijedan turistički projekt radit ćemo komunikacijske i promotivne aktivnosti za destinaciju Žumberak, kako bi njezine vrijednosti približili potencijalnim turistima. Za TZ Zagrebačke županije on iznimno puno znači, daje nam zamašnjak za rad u narednome razdoblju. Kao što je poznato, turizam je dominantno uslužna djelatnost i često se o njemu priča kao „industriji doživljaja“, što pred nas, turističke djelatnike, stavlja brojne izazove“ na današnjoj konferenciji za medije, tijekom koje je predstavljen projekt, kao i turistički rezultati na području županije u prvoj polovici ove godine, rekla je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Svojevrsni uvod u početak provedbe ovoga projekta je i promotivni turistički film „Discover Žumberak“, autorice Ashley Colburn. Kroz dvominutni film, danas premijerno prikazan, nastoje se potencijalnim posjetiteljima Žumberka približiti sve ljepote i zanimljivosti ovoga područja.

„Važno je da turisti koji dolaze u Zagreb vide i njegovu okolicu. Žumberak je „more zelenila“! Uživali smo u prekrasnoj prirodi Žumberka snimajući ovaj film. Uživali smo u hrani, vožnji električnim biciklima, crkvama, prekrasnom pogledu… Posebno je to mjesto“, komentirala je Ashley Colburn. Na tiskovnoj konferencije je naglašeno da Žumberak, kao očuvani mozaik tradicionalnog krajobraza, s bogatstvom flore i faune, geološkim posebnostima i vrijednim arheološkim nalazištima može privući brojne turiste. A njih je na području županije, prema podacima sustava eVisitor, svake godine sve više. U prvih šest mjeseci ove godine županija bilježi 54.838 turističkih dolazaka, što je za 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Porastao je i broj turističkih noćenja, za 12 posto. Od ukupnog broja noćenja, 63.505 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 25.960 noćenja. Najviše dolazaka, iza domaćih gostiju, ostvarili su gosti iz azijskih zemalja. Nakon njih slijede gosti iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine te SAD-a. Najposjećeniji gradovi su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.

 „Prsten smo oko grada Zagreba, koji bilježi osjetan dolazak stranih gostiju, stoga nam je cilj da dio tih gostiju zainteresiramo za posjet Zagrebačkoj županiji, ali i da se u njoj zadrže“, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak. Ostvarenim turističkim rezultatima u prvoj polovici godine, dodala je, Županija može biti zadovoljna.

„S obzirom da smo kontinentalna županija razvijamo specifične grane turizma, sa željom da to ne bude sezonski, nego cjelogodišnji turizam. Vjerski, shopping ili zdravstveni turizam značajno utječu i na prihode poduzetnika i poljoprivrednika. Podizanjem razine smještajnih kapaciteta, kao i samih turističkih sadržaja, vjerujem potaknut ćemo goste da se u županiji zadrže koji dan duže“, rekla je zamjenica Žužak.

O smještajnim kapacitetima u Žumberku, kao i aktivnostima unutar parka prirode, govorio je ravnatelj JU Park prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“ Kristijan Brkić.

www.sjever.hr 20.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.