Now Reading:
ZMH Horvat pobjednik 11. Štruklijade
Full Article 4 minutes read

ZMH Horvat pobjednik 11. Štruklijade

struklijada

U subotu je u sportskoj dvorani Srednje škola Bedekovčina u Bedekovčini održana 11. Štruklijada – jedinstvena manifestacija Krapinsko–zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra.

Tvrtka ZMH Horvat pobjednik je ovogodišnje Štruklijade, druge mjesto pripalo je Termama Jezerčica, dok su treće najbolje štrukle na svijetu pripremile Slastice Tri užitka iz Bedekovčine. O tituli najboljih štrukli odlučila su istančana nepca ocjenjivačkog suda u sastavu: Branko Čukelj – direktor hrane i pića u hotelu Sheraton a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan – glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević – Podravkin voditelj promocije kulinarstva te dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

„Treba reći da mi ručno razvlačimo tijesto, a rađeni su po specifikaciji koja je predana u sklopu dokumenata za njihovu zaštitu. Uložili smo jako puno truda u sam razvoj zagorskih štruklji i ovo danas je dokaz da se to isplatilo“ – istaknula je Ivona Horvat iz tvrtke ZMH Horvat, dok je Ivana Horvat dodala kako tvrtka nudi i smrznute štrukle, koji će se uskoro naći na policama trgovačkih lanaca. Predsjednik ocjenjivačke komisije Branko Čukelj istaknuo je kako su pobjednički štrukli i strukturom i izgledom i okusom bili uistinu najbolji. Naglasio je kako nije bilo lako probati 20 različitih štrukli, no kako su se svi članovi žirija bez većih previranja složili oko pobjednika.

Župan Željko Kolar uručio je nagradu pobjedniku Štruklijade te zahvalio svim ovogodišnjim sudionicima. “Rijetko koja visoka delegacija, kralj ili bilo koji drugi uzvanik kada dođe u Hrvatsku, ne proba zagorske štrukle. Mi smo htjeli zaštiti štruklje i bit ćemo prva zemlja u Europi koja će imati zaštićeno glavno jelo, a to je purica, zatim mlince kao prilog te štruklje kao desert“ -istaknuo je župan te podsjetio kako su u ožujku predani dopunjene dokumenti zahtjeva ministarstvu poljoprivrede da bi se štrukli zaštitili na nacionalnoj razini, a potom i na europskom nivou. „U nešto manje od 3 sata prodano je oko 14 tisuća štrukli. Ova količina dokazuje da je potražnja velika. Ono što želimo je da nakon što ih zaštitimo, potičemo proizvodnju štruklja da bismo imali količine za plasman na europsko tržište“ – naglasio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar. 

Manifestaciju je otvorila zamjenica župana Jasna Petek, dok su okupljene pozdravili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek te načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.  U dodjeli nagrada su uz župana i njegovu zamjenicu, sudjelovali i zamjeniku župana Anđelko Ferek-Jambrek, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban sa zamjenikom Jankom Buzjakom te zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.

Štruklijada je u Bedekovčinu privukla više tisuća posjetitelja, koji su mogli kupiti zagorske štrukle po promotivnoj cijeni, pratiti kulinarski show u kojem su svoje kulinarske vještine odmjerili učenici SŠ Zabok i SŠ Pregrada te  uživati u kulturno – zabavnom programu u degustacijama. Mogli su se kupiti i zagorske drvene igračke, bučino ulje i koštice, vrhunski zagorski med, vina i suhomesnati te drugi domaći proizvodi.

Organizatori Štruklijade 2019. su Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije,suorganizator je Općina Bedekovčina a manifestaciju  još podupiru Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske. Posebnu potporu Štruklijadi pruža i Udruga Tradicija Zagorja, koja je uključena u aktivnosti na dan održavanja manifestacije, a također radi i na zaštiti zagorskih štrukli te drugih zagorskih proizvoda. Medijski pokrovitelji su: Radio Kaj, Zagorski list, kao i gastro  portali: Gastro hr. Oblizeki, Naturala i Idem van.

www.sjever.hr/kzz.hr 14.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.