Now Reading:
Web tehnologije – oni koji ne prate razvoj i trendove, ispadaju iz igre
Full Article 4 minutes read

Web tehnologije – oni koji ne prate razvoj i trendove, ispadaju iz igre

weblica

Vjerojatno ne postoji osoba koja konzumira informacije na bilo koji način koja nije upoznata s mantrom suvremenog svijeta koji se ne staje razvijati. Razvoj donosi nova znanja, nove spoznaje, a u konačnici novu vrijednost i kvalitetu života. Stoga mantra suvremenog doba – neprestano učiti i raditi na sebi – ne izlazi s naslovnica. Tako bismo kazali nekad i mislili to doslovno. Danas je to frazem, ali značenje je ostalo jednako. Ukoliko želite pratiti razvoj područja kojim se bavite i biti pritom stručnjak koji živi od svoga rada, važnije je nego ikad stalno učiti.

Ako ta premisa vrijedi za poljoprivredu i ugostiteljstvo, nedvojbeno vrijedi i za područje IT-a. Nije tu riječ o tome da stalno polazite neke formalne fakultete i škole nakon kojih doma nosite certifikate koje ćete okačiti na zid, već o tome da s kolegama iz sektora ili industrije te ako je moguće i s nekim većim facama sjednete ponekad na kavu i neformalno razgovarate. Naravno da to nije baš uvijek jednostavno niti imate svaki dan prilike sjesti s Ivom Špigelom i komentirati njegove kolumne koje redovito čitate. Ili pak s Kišasondijem razgovarati o arhitekturi sigurnosti. Srećom, postoje dani i postoje mjesta na kojima to možete.

Takvo je mjesto čakovečka Weblica, koja je ove godina okupila 250 sudionika koji su cijeli dan kroz predavanja, radionice i pauze za kavu davali, primali i razmjenjivali informacija o najnovijim trendovima i razvojima u području web tehnologija. Od serverless aplikacija preko igara i empatije u dizajnu sučelja do pitanja arhitekture sigurnosti sustava otvorenog koda i vrlo uskih tema poput .NET Core 3.0 i N1QL-a.

Weblica je najveća tehnološka konferencija na području sjeverne Hrvatske i svatko tko se bavi ili misli baviti web tehnologijama taj dan jednostavno mora biti u Čakovcu. Prilika je to da se nauči, upozna, umreži… jednostavno da u jednom danu dobijete sliku o tome kuda sve to ide i koja su to pitanja kojima se stručnjaci trenutno bave i o kojima promišljaju. Sama se konferencija održala na tri vrlo atraktivne lokacije u samom centru Čakovca. Od jedne do druge pa do treće lokacije treba vam minuta pješačenja.

Prva je Weblica održana prije pet godina i okupila je stotinu sudionika. Ove pete godine konferencija je narasla brojem sudionika, a osim konferencije tu su još i Haklica – višesatno timsko natjecanje u kodiranju, u kojem pobjednički tim odnosi 18 000 kuna, te Worklica – radionice o web tehnologijama na kojima vrhunski stručnjaci poučavaju entuzijaste i one koji tek dolaze o konkretnim problemima i rješenjima u radu s pojedinim tehnologijama. Iskustvo koje predavači prenose ne može se kupiti i zato je ono vrlo važno za sve mlade koji se bave web tehnologijama.

Haklica i Worklica datumski prethode Weblici, koja je bila svojevrsni završetak godišnjeg okupljanja svih onih koji se bave web tehnologijama i kojima Čakovec nije daleko kao Pariz. Ukoliko se bavite internetskim tehnologijama ili vam je privlačna ideja da sami radite aplikacije, Weblicu ne biste trebali propuštati. Jednostavno je – oni koji ne prate razvoj i trendove ispadaju iz igre!

www.sjever.hr 13.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.