Now Reading:
Zagrebačkoj županiji darovano zemljište za gradnju nove zgrade SP Gornja Bistra
Full Article 3 minutes read

Zagrebačkoj županiji darovano zemljište za gradnju nove zgrade SP Gornja Bistra

ugovor g bistra

Župan Stjepan Kožić i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su danas ugovor kojim se Zagrebačkoj županiji prenosi u vlasništvo državno zemljište na području općine Bistra, ukupne površine 64.300 četvornih metara, za gradnju nove zgrade Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi.

Vrijednost darovana zemljišta je oko milijun kuna i na njemu se, osim gradnje bolničkoga kompleksa, planira urediti park, sagraditi dječje igralište prilagođeno osobama s teškoćama u razvoju, osigurati parkirališni prostor…

– Radostan sam što je došlo do potpisa ugovora koji je značajan ne samo za općinu Bistra i Zagrebačku županiju, nego i cijelu RH. Ugovor je temelj za početak realizacije projekta gradnje nove bolnice, jer postojeći objekt u kojemu je smještena – dvorac iz 1773., ne zadovoljava specifične potrebe pacijenata. Za realizaciju projekta Županija se i financijski pripremila i proračunom je osigurala milijun kuna za izradu projektne dokumentacije. Vjerujem da će ona biti izrađena kroz kraće vrijeme i da će se potom, jer radi se o općem interesu, iznaći i sredstva za samu gradnju – rekao je župan Kožić.

Preliminarni izračuni govore da bi gradnja koštala oko 70 milijuna kuna, a župan vjeruje da će se dio sredstava osigurati i kroz europske fondove. Ministar Goran Marić je rekao da je ovo jedna od 1300 odluka o darovanju državna zemljišta u korist jedinica lokalne samouprave, ali posebno važna jer je ona „predmetom brige i liječenja djece“.

– Djeca su okosnica svih vrijednosti u životu – rekao je ministar, podsjetivši da je upravo aktualna Vlada RH omogućila darovanje državne imovina općinama, gradovima i županijama, jer oni, rekao je, najbolje znaju kako je iskoristiti.

– Imovina koja je u većini slučajeva bila zapuštena i propadala je sada dobiva svoju funkciju – dodao je ministar.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, rekavši da je nova bolnica ‘nasušna potreba’ za bolje i kvalitetnije liječenje djece. U postojećoj zgradi bolnice ima 110 kreveta i u njoj se liječe najteži bolesnici dječje dobi iz cijele RH.

– U pojedinim sobama smješteno je i po 12 bolesnika i konstantno imamo problem s prostorom. Nova zgrada bolnice to bi riješila i djeca bi boravila u solidnijim uvjetima – rekao je Renato Mittermayer, ravnatelj bolnice. Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i načelnik Bistre Krešo Gulić rekavši da će Općina za novu bolnici osigurati svu potrebnu infrastrukturu, a odreći će se i komunalnoga doprinosa prigodom njezine gradnje.

Na potpisivanju ugovora bio je i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr 11.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.