Now Reading:
Domagoj Đukec rodom iz Međimurja najviše pozicionirani Hrvat u velikom BMW-u i uopće svjetskoj autoindustriji
Full Article 2 minutes read

Domagoj Đukec rodom iz Međimurja najviše pozicionirani Hrvat u velikom BMW-u i uopće svjetskoj autoindustriji

domagoj đukec

Ne postoji na svijetu puno ljudi koji žive u budućnosti. Domagoj Đukec jedan je od njih.Od 1. travnja ove godine 43-godišnji Đukec glavni je dizajner za cijeli BMW nakon što se godinama kalio na pozicijama glavnog dizajnera eksterijera te šefa dizajna za električni i supersportski odjel M. To je, zacijelo, najviša pozicija koju je u automobilskoj industriji dosad imala neka osoba s hrvatskom putovnicom.

Njegov tim sastoji se od 128 dizajnera. Na vrhu piramide je Đukec, ispod njega je pet šefova (za eksterijer, interijer itd.), a zatim vođe timova s po 30-ak dizajnera. Usko surađuju s grupom od oko 200 inženjera zaduženih za komunikaciju između dizajna i tehnologije. Trenutno rade na 20-ak projekata, novih, ali i faceliftova, za koje Đukec kaže da su praktički kao stvaranje novog automobila. Njegov je posao sada i iskomunicirati dizajnerske ideje s ljudima koji ih moraju provesti u djelo, inženjerima, a potom i dobiti odobrenje uprave. Sve to podrazumijeva brojne kompromise.

Premda je rođen u Frankfurtu, školovao se u Pforzheimu te svih svojih 40 i kusur godina živi u Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj, Đukec ima samo hrvatsko državljanstvo.Iz njegove perspektive, međutim, perspektive djeteta ekonomskih emigranata koji su svoje Međimurje napustili još 60-ih godina i svoju su, u Njemačkoj rođenu djecu odgajali dvojezično, pa još iz perspektive čovjeka koji se baš nedavno oženio Zagrepčankom – imati samo hrvatsku putovnicu, najlogičnija je stvar na svijetu. Jer ako postoji nešto što Domagoj Đukec nije postigao s njom, a mogao je postići s njemačkom, onda je to nešto što niti nije želio postići. Premda njegovi roditelji, kao i sestra s obitelji, žive u Njemačkoj, Domagoj je iznimno povezan s Hrvatskom. To više što je i njegova relativno friška supruga Zagrepčanka, arhitektica koja se nakon vjenčanja doselila u München i također započela karijeru u tom gradu.

Više čitajte na https://novac.jutarnji.hr/karijere/moj-posao-je-znati-koji-ce-vam-se-automobil-svidati-za-pet-godina/8985500/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr Foto www.bmw.com 11.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.