Now Reading:
Kolar: U svijetu sve možete kupiti osim tradicije, tradiciju ne možete kupiti. I tu je najveća vrijednost udruga
Full Article 3 minutes read

Kolar: U svijetu sve možete kupiti osim tradicije, tradiciju ne možete kupiti. I tu je najveća vrijednost udruga

kzž udruge

Krapinsko-zagorska županija za 111 projekata u kulturi osigurala je 885 tisuća kuna, a ugovori su podijeljeni danas u Zaboku. Nakon što je raspisan natječaj pristiglo je 148 prijava od čega većina, 141 prihvatljiva, a na kraju odobreno je financiranje 111 projekata.

Ukupan iznos od 885 tisuća kuna odnosi se na manifestacije u kulturi, 63 projekta sa ukupno 492 tisuće kuna. Zatim, izdavaštvo 24 projekta sa 134 tisuće kuna te obnova spomeničke baštine 24 projekta sa 258 tisuća kuna.

Prilikom podjele ugovora župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar kazao je kako se slušaju oni koji rade same projekte, a prilikom odluke sagledavaju se svi argumenti.

-Pokušavamo slušati vas da bi vidjeli i da bi pomogli da se određeni projekti i programi realiziraju. Pokušavamo gledati međunarodni karakter, koliki broj okuplja oko toga, s druge strane gledamo neke male projekte koje u svojim sredinama nisu prepoznati, ali to ne znači da ih mi sa županijske razine trebamo zanemariti. Štoviše, mi smo povukli neke manifestacije koje nisu bile prepoznate u svojim sredinama da bi sada bile nositelj kulturnog događanja – izjavio je Kolar i nastavio:

-U svijetu sve možete kupiti osim tradicije, tradiciju ne možete kupiti. I tu je najveća vrijednost udruga. Danas smo podijelili ugovore u visini 884 000 kuna – rekao je župan dodajući da županija daje još oko 800 000 kuna preko Kajkavijane, knjižnica, direktnog financiranje izgradnje dvije nove crkve na području KZŽ, zatim obnove svetišta u Mariji Bistrici za što se izdvaja još 800 tisuća kuna.

-Ukupno za udruge dajemo 5,6 milijuna kuna. To su više nego proračuni mnogih naših JLS-ova. Svjesni smo toga da to nije dovoljno novaca, ali pokušavamo iz godine u godinu povećati ta sredstva – zaključio je Kolar.

Govoreći o dodjeljenim sredstvima vlč. Marijan Čuljka naglasio je da je narod bez povijesti i povijesne baštine kao drvo bez korijena.
-Zato treba prepoznati vrijednost starine i to njegovati i čuvati, to je naša obaveza. To je naša povijest i naša budućnost, a u sadašnjosti smo dužni čuvati ono što smo primili od naših starih. Zahvaljujem svima onima koji prepoznaju takve projekte – izjavio je Čuljak.

Na podjeli ugovora bila je i zamjenica župana Jasna Petek Petek koja je pojansila tko se sve mogao javiti na natječja.

-Pravo podnošenja prijava na ovaj poziv imale su udruge, pravni i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi i djelatnosti u očuvanju kulturne i arheološke baštine, JLS, turističke zajednice, samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, vjerske zajednice i građani – pojasnila je Petek.

m.sopek/sjever.hr 03.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.