Now Reading:
Na svim ratištima u Hrvatskoj i BIH sudjelovalo je više od 11.500 zagorskih branitelja
Full Article 3 minutes read

Na svim ratištima u Hrvatskoj i BIH sudjelovalo je više od 11.500 zagorskih branitelja

branitelji antunovac

U Desiniću je u subotu započeo dvodnevni susret branitelja Antunovca iz Osijeka s braniteljima iz općina Desinić, Hum na Sutli te grada Pregrada, a koji su kao dragovoljci sudjelovali u obrani Antunovca tijekom Domovinskog rata.

Sama svečanost upriličena je u dvorani hostela WineHill gdje su prezentirana i sjećanja na sudioništvo dragovoljaca iz desinićkog kraja i okolice u obrani istočne Slavonije, kako samih sudionika obrane te istaknuta i javna zahvala sudionicima i predstavnicima vlasti te uručene svečane plakete. Delegaciju iz Slavonije predvodio je izaslanik župana Osječko-baranjske županije i načelnik općine Antunovac Davor Tubanjski te Stjepan Šerić, ratni zapovjednik obrane Antunovca 91./92. koji je održao i prezentaciju o tim ratnim danima.

“Nakon ovih slika i prezentacije g. Šerića i emocija koje je unio u prezentaciju teško je nešto pametno reći. Mi koji smo obukli odoru hrvatske vojske i imali pušku u rukama, na koje su padale granate, a posebno oni koji su prošli sve gardijske brigade, cijeli Domovinski rat i koji su sudjelovali u obrani, a onda i u oslobođenju Hrvatske, emotivno su se prisjetili najtežih trenutaka u povijesti stvaranje nove države. Zagorci su dali velik doprinos u obrani i oslobođenju hrvatske države, iako nisu bili izravno pogođeni ratom – na svim ratištima u Hrvatskoj i BIH sudjelovalo je više od 11.500 zagorskih branitelja, zbog čega osjećamo zahvalu i ponos. No, nažalost neki su dali najviše što su mogli – svoj život, i na tome smo im vječno zahvalni”, rekao je župan KZŽ Željko Kolar.

Tijekom najtežih povijesnih vremena za hrvatski narod 1991. godine, 45 dragovoljaca iz Desinića, Pregrade i Huma na Sutli krenulo je u pomoć obrani istoka Hrvatske u Antunovac kod Osijeka, a tijekom borbenih djelovanja život za domovinu su položili: Anton Rebić, Marjan Pleteš i Božidar Brumen. Preživjeli i živući branitelji – dragovoljci iz Desinića, Pregrade i Huma na Sutli , održavaju prijateljske veze sa suborcima iz Antunovca, te su slijedom toga 05. prosinca prošle godne bili u posjetu Osijeku i Antunovcu na Dan obrane Osijeka. Upravo u ova dva dana u povratni posjet Desiniću, Pregradi i Humu po prvi puta stiglo je dvadesetak branitelja iz Antunovca.

www.sjever.hr 02.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.