Now Reading:
Prema podacima o prirastu stanovništva, Hrvatskoj se ne piše dobro
Full Article 3 minutes read

Prema podacima o prirastu stanovništva, Hrvatskoj se ne piše dobro

ljudi

Prema podacima Svjetske banke, obitelji imaju sve manje djece, a prirast stanovništva usporava u većini država svijeta, piše Indeks.hr. To je trend koji traje već nekoliko desetljeća, no za neke od zemalja podaci su prilično dramatični. A među njima je, na samom dnu, i Hrvatska.

Stanovništvo raste ili pada sporo, ljudi žive sve dulje, a bogate zemlje, prvenstveno na zapadu, i dalje privlače mnogo imigranata. Stoga, iako gotovo pola država svijeta danas ima stope fertiliteta manje od razine potrebne za održavanje, odnosno zamjenu trenutne generacije, većina tih populacija i dalje raste. Primjerice, u Kini stanovništvo još uvijek raste, unatoč desetljećima politike jednog djeteta i vrlo slaboj imigraciji. Ipak, trendovi sustižu i Kinu pa će stanovništvo Kine početi padati 2026., prema projekcijama američkog Biroa za cenzus. U isto vrijeme već vidimo posljedice ovih trendova, prvenstveno na zapadu. Mađarska, Italija, Portugal, Ukrajina, Japan i 17 drugih država već se suočavaju s padom stanovništva, prema podacima iz 2017.

U Europi najvišu stopu fertiliteta ima Francuska s 1,92 djece po ženi, a slijede Švedska (1,85), Irska (1,81), Velika Britanija (1,79) i Danska (1,74). Najgore stoje Portugal (1,31), Poljska (1,32), Cipar (1,32), Španjolska (1,33) i Grčka (1,33). Hrvatska je u donjoj polovici s 1,42 djeteta po ženi.
No stvari su nešto drukčije kad uzmemo u obzir ne samo stopu fertiliteta nego i prirast stanovništva koji je u slučaju Hrvatske, ali i niza drugih zemalja, negativan. Portal Axios napravio je upravo to – koristeći podatke Svjetske banke, usporedio je obje varijable i poredao zemlje od najjače do najslabije po demografskim kretanjima. Hrvatska je, s padom stanovništva od 1,2 %, druga najgora – ne u Europi, već na svijetu! Jedina gora od Hrvatske je Litva koja, iako ima znatno bolju stopu fertiliteta (1,7 djece), ima veći pad stanovništva (1,4 %), možda zbog toga što Litva ima još veće razmjere emigracije od Hrvatske.

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je sredinom 2018. imala 4 milijuna i 89 tisuća stanovnika, no taj broj treba uzeti s velikom rezervom. Samo od ulaska naše zemlje u EU iz Hrvatske je iselilo oko 150.000 ljudi, što je još u veljači potvrdio dr. Ivan Čipin, profesor na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je za Index rekao da je Hrvatska pala ispod 4 milijuna stanovnika, iako točne podatke o broju stanovnika u Hrvatskoj, rekao je, nema nitko.

www.sjever.hr/aktualno.hr 01.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.