Now Reading:
Prije 16 godina dogodila se najveća tragedija hrvatskog nogometa. U prometnoj nesreći u Varaždinu stradala tri mlada nogometaša
Full Article 4 minutes read

Prije 16 godina dogodila se najveća tragedija hrvatskog nogometa. U prometnoj nesreći u Varaždinu stradala tri mlada nogometaša

nesreća

Na današnji dan, prije 16 godina, hrvatski nogomet zadesila je jedna od najvećih tragedija.

Naime, tog kobnog 30. svibnja 2003. trojica mladih varaždinskih nogometaša Silvester Sabolčki (23) iz Žigrovca, Kristijan Kitner (20) iz Svetog Ilije i Krunoslav Sabolić (24) iz Varaždina – poginuli su u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila oko 3.50, na raskrižju Koprivničke ulice i Ulice Pavleka Miškine u Varaždinu – donosi Index.hr.

U prvim trenucima nakon nesreće nije se znalo tko su žrtve jer su dijelovi tijela bili razbacani na sve strane. Na mjestu događaja okupilo se mnoštvo ljudi, a dio prometnice u smjeru Ludbrega bio je zatvoren za promet nekoliko sati.

I danas, 16 godina kasnije, nije posve sigurno kako je došlo do nesreće, no pretpostavlja se da se udes dogodio zbog neprilagođene brzine kojom je vozio Silvester Sabolčki.

Trojica mladih nogometaša izgubili su živote

Automobil je zahvatio rubni kamen koji dijeli dva prometna traka i prešao na zelenu površinu, udarivši pritom u rasvjetni stup. Od siline udarca vozilo se zanijelo i vratilo na cestu te ponovno prešlo na zelenu površinu, oborilo dva prometna znaka i udarilo u drugi rasvjetni stup koji se iz temelja pomaknuo za 20 centimetara. Taj je udarac očito bio još jači jer je stup prepolovio Audi. Jedan je dio odletio, a drugi dio vozila ostao je omotan oko stupa.

Zbog siline udarca vozila u drugi stup sva trojica mladih nogometaša Varteksa ispala su iz automobila, a prema neslužbenim izvješćima varaždinske policije, najteže ozlijede imao je nesretni Krunoslav Sabolić.

Sabolčki je već bio igrač Dinama, trebao se oženiti, a djevojka mu je bila u petom mjesecu trudnoće

Da tragedija bude još tužnija, Sabolčki je za mjesec dana trebao oženiti svoju djevojku Danijelu Likar, a u uništenom automobilu i po cesti pronađene su pozivnice za svadbu. Danijela je u tom trenutku bila u petom mjesecu trudnoće, a samo dan prije tragedije vratila se iz bolnice jer je imala rizičnu trudnoću.

Sabolčki i Kitner su pokopani, 2. lipnja 2003. godine, na groblju u Svetom Iliji, a Sabolić je pokopan istoga dana na groblju u varaždinskom predgrađu Biškupec.

U razdoblju između 1998. i 2001. Silvestar Sabolčki je bio član hrvatske U-21 reprezentacije za koju je nastupio 17 puta. S reprezentacijom je 1999. nastupio na Svjetskom U-21 prvenstvu igranom u Nigeriji, gdje je postigao svoj jedini reprezentativni pogodak u visokoj 5:1 pobjedi protiv reprezentacije Kazahstana. Sljedeće godine je s U-21 reprezentacijom igrao na Europskom prvenstvu u Slovačkoj.

Sabolčki je nastupio i za hrvatsku seniorsku reprezentaciju i to dva puta. Za Vatrene je debitirao 25. travnja 2001. godine u prijateljskoj utakmici protiv Grčke (2:2).

Dvoboj je igran na Varteksovom stadionu Anđelko Herjavec, a Sabolčki je ušao u igru u drugom poluvremenu kao zamjena Robertu Jarniju. Svoj drugi nastup za Hrvatsku, Sabolčki je imao u prijateljskoj utakmici igranoj u Šibeniku, na stadionu Šubićevac, protiv Makedonije, 9. veljače 2003. godine.

U trenutku kada je poginuo, Sabolčki je već potpisao za Dinamo te se trebao pridružiti klubu početkom sezone 2003./04.

Kristijan Kitner iz Svetog Ilije rođen je 13. svibnja 1983. godine, a u Varteks je došao 1997. kao kadet NK Sloboda. Bio je član mlade reprezentacije.

Krunoslav Sabolić iz Varaždina rođen je 12. studenoga 1979. godine, karijeru je započeo u Varteksu, a zatim je otišao u Slaven Belupo koji ga je posudio drugoligaškom klubu Podravac Virju.

www.sjever.hr/Index.hr Foto ilustracija

Input your search keywords and press Enter.