Now Reading:
Grad Lepoglava pomaže vinogradarima u borbi protiv zlatne žutice vinove loze
Full Article 2 minutes read

Grad Lepoglava pomaže vinogradarima u borbi protiv zlatne žutice vinove loze

ljepljive ploce vinogradarima

Vinogradari u Hrvatskoj suočeni su s epidemijom širenja zlatne žutice vinove loze. Na žalost, zlatna se žutica pojavila i na području Grada Lepoglave ugrozivši vinograde brojnih vinogradara, posebice na području Lepoglave i njene okolice. 

U nastojanju suzbijanja epidemije važno je kontrolirati pojavu američkog cvrčka, prijenosnika zlatne žutice vinove loze. Njegova se prisutnost mjeri žutim ljepljivim pločama koje vinogradari postavljaju u vinograde.

Za potrebe vinogradara s područja Grada Lepoglave žute ljepljive ploče nabavio je Grad Lepoglava. Gradonačelnik Marijan Škvarić uručio je predsjedniku Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec, Tonku Županiću gradsku donaciju od 2000 ljepljivih ploča vrijednu oko 4.500 kuna. 

– Kao što sam najavio na Skupštini Udruge Klopotec, Grad Lepoglava pomoći će vinogradarima u borbi protiv zlatne žutice vinove loze. U dogovoru sa strukom i partnerima, u ovom slučaju Udrugom vinogradara, vinara i voćara Klopotec, nabavili smo ljepljive žute ploče koje će Udruga podijeliti vinogradarima na ugroženim područjima. Ploče će biti podijeljene vinogradarima bez obzira da li su članovi Udruge – rekao je gradonačelnik Škvarić ističući da je u suzbijanju zlatne žutice neophodno u red dovesti zapuštene poljoprivredne površine što Grad Lepoglava potiče kroz određene mjere.

– Zahvalni smo Gradu Lepoglavi i gradonačelniku na ovoj donaciji koja će nam, nadam se, pomoći u suzbijanju zlatne žutice vinove loze koja uvelike prijeti vinogradarstvu u lepoglavskom kraju – na donaciji je ispred vinogradara zahvalio predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec, Tonko Županić.

Inače, pored pomoći vinogradarima, Grad Lepoglava na sličan način pomaže lovcima nabavkom repelenata za divljač te financiranjem provođenja deratizacije u domaćinstvima na gradskom području.

www.sjever.hr 29.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.