Now Reading:
Zatvorenik u Lepoglavi izborio se za čisti zrak. Odsada će se trebati paziti gdje će se pušiti?
Full Article 3 minutes read

Zatvorenik u Lepoglavi izborio se za čisti zrak. Odsada će se trebati paziti gdje će se pušiti?

zatvor

U borbi za pravo na čist zrak lišen pušačkog dima Z. J., osuđenik na dugotrajnu kaznu zatvora koju odslužuje u Lepoglavi, dobio je podršku Ustavnog suda. Naime, Z.J. već dulje vrijeme tvrdi da Kaznionica u Lepoglavi nema na zakonom propisan način označena mjesta za pušenje te da mjesta na kojima se puši nisu odvojena od ostalih prostorija pa pušački dim odlazi i u dijelove zatvora rezervirane za nepušače – piše Jutarnji.hr.

No, na njegove prigovore u Kaznionici se oglušuju, a ništa bolje nije prolazio ni kada bi se žalio sutkinji izvršenja Županijskoga suda u Varaždinu. Sutkinja bi na njegove prigovore zatražila očitovanje Kaznionice, na to dobila “čitabu” iz zatvora kako su ispoštovani svi zakonski standardi te dopisom odgovorila Z. J. da su prava nepušača u Lepoglavi zaštićena.

Osuđenik time nije bio zadovoljan, ali se na odluku sutkinje nije mogao žaliti pa se obratio Ustavnom sudu i tamo dobio potvrdu da su mu u proceduralnom aspektu povrijeđena ustavna prava.

Ustavni suci su ukazali na to da se o proceduru ogriješila varaždinska sutkinja. Problem je što je na prigovore Z. J. odgovarala dopisom, a trebala je odlukom. Stvar je u tome što se na sudsku odluku može žaliti i moguće ju je osporavati, a dopis nije.

“Sutkinja izvršenja Županijskoga suda u Varaždinu nije o zahtjevu podnositelja donijela meritornu odluku, već je podnositelju odgovorila dopisom u kojem je izostala adekvatna analiza uvjeta boravka u kojem je podnositelj smješten, čime je podnositelj zapravo spriječen u korištenju daljnjih pravnih sredstva, koja eventualno mogu dovesti do premještaja iz neprikladnih uvjeta boravka u Kaznionici u slučaju ako takvi neprikladni uvjeti postoje”, rekao je Ustavni sud.

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 26.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.