Now Reading:
Ministar Horvat najavio – Hrvatska stvara nacionalni plan za razvoj umjetne inteligencije u gospodarstvu
Full Article 3 minutes read

Ministar Horvat najavio – Hrvatska stvara nacionalni plan za razvoj umjetne inteligencije u gospodarstvu

horvat

U Opatiji se održava 42. međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku – MIPRO 2019., kojeg već tradicionalno organizira Hrvatska udruga za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku (MIPRO). Radi se o jednom od najvećih nekomercijalnih ICT skupova u regiji, a tijekom pet dana održavanja konferencije okupi se više od tisuću sudionika. Ovogodišnji MIPRO održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te još pet ministarstava Republike Hrvatske, kao i brojnih drugih institucija.

Konferenciji je prisustvovao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je najavio da se Ministarstvo okreće prema izradi dva vrlo važna dokumenta, nacionalnih planova za umjetnu inteligenciju i digitalizaciju u gospodarstva pri čemu, kaže, ne treba izmišljati toplu vodu, već primjere dobre prakse drugih zemalja preslikati i prilagoditi u naš sustav.

„Svi podaci danas se prebacuju u digitalni oblik, pa tako i statistiku, odnosno podatke koje smo do sada prikupljali na analogan način, sada moramo pretvoriti u analitiku koja će nam u realnom vremenu omogućiti lakše donošenje odluka i određivanje smjera, te da u tom smislu možemo biti brži i fleksibilniji“, istaknuo je ministar te naglasio kako je upravo ova konferencija odlična platforma koja je okupila vrlo respektabilan auditorij koji bi sada jačom i intenzivnijom suradnjom mogao iznjedriti vrlo kvalitetne strateške dokumente.

„Moja je želja da u tom smislu ja kao ministar budem koordinator cijelog procesa, a da glavnu riječ vodi struka, pod kojom podrazumijevam fakultete, institute, udruge i poslovnu zajednicu. Štoviše, u kreiranju novih natječaja koje planiramo raspisati, u sklopu strategije pametne specijalizacije, dali smo priliku samim poduzetnicima da određuju uvjete natječaja koji su realni i omogućavaju lakšu provedbu“, zaključio je ministar Horvat.

s.kalajdžija/sjever.hr 23.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.