Now Reading:
Obilježavanje 28. obljetnice osnivanja 2. gardijske brigade Gromovi – “zagorsko nebo pušta svoju suzu za one najbolje”
Full Article 8 minutes read

Obilježavanje 28. obljetnice osnivanja 2. gardijske brigade Gromovi – “zagorsko nebo pušta svoju suzu za one najbolje”

U Krapini je u srijedu, 15. svibnja 2019. godine, održano središnje obilježavanje 28. obljetnice osnivanja 2. gardijske brigade Gromovi.

Župan Željko Kolar i gradonačelnik Zoran Gregurović su na početku središnjeg programa primili delegaciju Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi na čelu sa predsjednikom Ivanom Krupecom, predsjednikom Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimirom Maretićem i predsjednikom podružnice Krapinsko-zagorske županije Zvonimirom Kantolićem.

Nakon prijema, kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Krapini položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule, umrle i nestale Gromove i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Na svečanoj akademija u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini župan Željko Kolar je istaknuo: “Ovo je vrijeme da se prisjetimo svih onih koji dali svoj život na Oltar Domovine u ona teška, ali slavna vremena. Ovo je prilika da s ponosom kažem da je više od 11.500 Zagoraca i Zagorki sudjelovalo u Domovinskom ratu, da nema ni jedne postrojbe Hrvatske vojske ni policije u kojoj nisu bili, kao da nema ni jednog bojišta na kojem se nisu borili. Ovo je trenutak da se još jednom prisjetimo 4 zagorska Groma koji su izgubili život, 22 koja su ranjena, a više od 100 Zagoraca je aktivno sudjelovalo u Gromovima. Doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu je bio velik i ja sam na njih izuzetno ponosan. Poznavajući ratni put Gromova mogu reći: koja je to bila volja, koja je to bila snaga, koja je to bila odlučnost. I danas u Krapini ne pada kiša, danas zagorsko nebo pušta svoju suzu za one najbolje, koje više nema među nama, no sutra će opet sunce, jer su se oni za to borili” – rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Brojne okupljene u Festivalskoj dvorani u Krapini, među kojima i članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, aktivne pripadnike Oružanih snaga RH, veterane gardijskih postrojbi i pripadnike braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije, pozdravili su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborsko zastupnik Žarko Tušek, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov, gradonačelnik Grada Krapina Zoran Gregurović te predsjednik Uduge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec. Poštansku markicu, koja je izdana u sklopu obilježavanja 28. obljetnice osnivanja Gromova predstavio je Alen Gerek iz Hrvatske pošte. 

Himnu  Republike Hrvatske otpjevala je Jill Letizia Kantolić, dok je u popratnom programu nastupio KUD Ilirci iz Krapine.

Brojni građani razgledali su izložbu vojne opreme i naoružanja na ulicama Krapine, no nažalost, zbog loših vremenskih uvjeta najavljeni program (http://m.kzz.hr/gromovi-28-obljetnica) nije održan u cijelosti. 

Ovom prigodom je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović donijela odluku o dodjeli odlikovanja za zaslužne pripadnike Gromova

Red Nikole Šubića Zrinskog: Davor Kantolić

Red bana Josipa Jelačića: Mile Krišto

Red hrvatskog trolista: Tonći Soža, Željko Ćubela, Milan Valentić, Siniša Periček

Red hrvatskog pletera: Branko Kolarić, Alen Dumbović, Mijo Celčić

Primanje za delegaciju Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi (izjave)

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar

“11,5 tisuća Zagoraca je sudjelovalo u Domovinskom ratu, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, naš Zagorac, vrhunski zapovjednik oružanih snaga, naših dečkiju iz Gromova je bilo preko 100, 4 su poginula, preko 20 ranjena i zbog njih nam je čast i ponos što su veterani iz 2. gardijske brigade ‘Gromovi’ odlučili obljetnicu osnutka proslaviti u Krapini i zbog toga se zahvaljujem našem predsjedniku Zvonimiru Kantoliću i našim članovima udruge na svemu onome što su napravili u Domovinskom ratu, ali isto tako onome što čine danas u izgradnji slobodne i neovisne Hrvatske, a isto tako predsjedniku na državnoj razini gospodinu Ivanu Krupecu s kojim već duži niz godina surađujemo i imamo odličnu suradnju. Ovo je veliki dan za Krapinu i KZŽ jer su naši Gromovi u Krapinu doveli i sve ostale pripadnike gardijske brigade i ovdje je danas čitavi državni i vojni vrh i svi su došli ovdje s istim ciljem da odaju priznanje Gromovima za sve što su napravili u Domovinskom ratu i da u minuti tišine odamo počast najboljima od najboljih koji su dali svoj život i da isto tako jedan dio svojih misli posvetimo obiteljima poginulih branitelja.”

Gradonačelnik Krapine Zoran Grgurović

“Grad Krapina i ja kao gradonačelnik uistinu smo ponosni što se upravo ova proslava događa dana su Krapini. Za Krapinu je to velika stvar, stvarno smo ponosi i još jednom zahvaljujem svim članovima udruge Gromovi i svima koji su odlučili da se ova proslava napravi u Krapini. To nam je velika čast jer surađujemo dobro i kvalitetno i u nizu zajedničkih projekata, a počeli smo prije nekoliko godina kada smo podigli veliki barjak u Krapini iznad našeg starog grada. Tu su nositelji bili članovi udruga gardijskih brigada, a županija i grad bili su podrška. Nakon toga krenuli smo u uređenje spomen obilježja za poginule Zagorce u Domovinskom ratu. Napravljena su idejna rješenja i projektna dokumentacija i kandidirali smo se na natječaj Ministarstva hrv. branitelja i vjerujem da će već ove godine započeti radovi u perivoju Janka Draškovića”

Krešimir Maretić – pripadnik Gromova, predsjednik Udruge zbora gardijskih postrojbi

“Danas sam ponosan kao Grom što sam u Krapini i kao predsjednik gardijskih brigada. Danas se u Krapini događa jedna manifestacija, proslava obljetnice Gromova a ja bih rekao i svih gardijskih brigada. Danas će Krapina živjeti kao cijela Hrvatska. U Krapini će danas biti Hrvatska u malome. Kompletni državni vrh, sve gardijske brigade odat će počast 2. gardijskoj brigadi i svim braniteljima iz KZŽ. Veliki obol ove županije je dati u ratu i treba joj stvarno odati počast. Po prvi puta se u Krapini događa ovakva manifestacija i KZŽ je to zaslužila. Otvorenost i zajedništvo HV koje je bilo 91, danas se događa i u Krapini”

Ivan Krupec – umirovljeni pukovnik ‘Gromova’

Sjedište udruge je u Zgrebu jer 2. gardijska brigada je zagrebačka brigada koja je osnovana 15. svibnja 1992. godine u radničkom naselju Vladimira Gortana i odatle smo krenuli. Zapovjedništvo brigade i 1. pješačka bojna od upravo pripadnika specijalne jedinice Kumrovca jednim dijelom, a udruga je osnovana 2007. u Zagrebu s ciljem da branitelje ujedinimo. Svake godine se obilježavala godišnjica brigade i išla je na područje gdje je ratovala, a glavno težište ratovanja je bila Banovina – taj trokut Zagreb, Sisak, Krapina. Tamo smo i obilježavali te obljetnice, a okrugla obljetnica je bila u Zagrebu. Zašto Krapina? Pa imamo tu našu podružnicu koja je izuzetno vrijedna i aktivna i oni su zaslužili da ovakva jedna obljetnica se održi u Krapini, a Kumrovec kao baza specijalne policije koja je bila nukleus zapovjedništava gardijskih postrojbi koje pripadaju KZŽ i tu smo povukli poveznicu da u ovaj prekrasan pitomi zagorski kraj dođe jedna renomirana ratna postrojba HV-a i da napravi svoju obljetnicu s programom koji smo pripremili – izložba ratnih fotografija u POU Krapina, prikaz vježbe, Krila Oluje i svečana akademija koja predviđa druženje.

Zvonimir Kantolić – umirovljeni bojnik, predsjednik udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi podružnice KZŽ

“Osnovani smo 2015, godine kao podružnica i okupljamo 46 aktivnih članova i nadamo se jačanjem podružnice po pitanju brojčanosti. Od glavnih aktivnosti mogu navesti glavna aktivnost nam je bila ratna djelatnost po pitanju spomen obilježja u partnerstvo s gradom Krapinom, težišna zadaća nam je promicanje vrijednosti Domovinskog rata, suradnja s drugim braniteljskim i civilnim udrugama s područja KZŽ i briga o socijalno-materijalnom status svojih članova na način da ih pravovremeno i pravilno usmjeravamo i da pokrenemo određene inicijative za pomoć članovima. Nadam se skorom završetku spomen obilježja i planiramo se aktivnije uključiti u suradnju s jednom slovenskom veternima HV-a. Naša udruga je dosta jaka, imamo podružnice u Karlovcu, Sisku i Zagrebu, obilježavamo datume važnim bitaka i pohodimo groblja povodom Svih svetih.”

s.kalajdžija/sjever.hr/KZŽ Foto KZŽ 15.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.