Now Reading:
Baloni na vrući zrak poletjeli iznad Zagorja!
Full Article 4 minutes read

Baloni na vrući zrak poletjeli iznad Zagorja!

festival balona

Jučer, 01. svibnja 2019. godine u Gubaševu kraj Zaboka, na Krapinsko-zagorskom aerodromu, otvoren je 3. Croatian Hot Air Balloon Rally 2019., međunarodni festival balona na vrući zrak. Festival balona trajati će do 05. svibnja.

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će 17 balonaških ekipa iz cijele Europe. U pet dana Rallya tako će se za kup Krapinsko-Zagorske Županije natjecati timovi iz Austrije, Francuske, Latvije, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Velike Britanije i naravno Hrvatske. Rally će ove godine okupiti i neke od najboljih žena pilota svijeta te će se tako hrvatskoj reprezentativki u letenju balonima na vrući zrak, Mariji Petrić Mikloušić, pridružiti još i Inga Ule iz Latvije, Elisabeth Kindermann-Schön iz Austrije te Sanne Haarhuis iz Nizozemske.

Žena pilotkinja je samo 5% među svim pilotima, ali žene se odlučuju sve više i više pilotkinja. Balon sam po sebi je između 100-150 kilograma plus košara, ali smo u formi i balonaška ekipa je četveročlana tako da si svi pomažemo i nije izuzetno fizički naporno – rekla je pilotkinja Marija Petrić Mikloušić. Dodala je da balon može u zimskom periodu ostati i do par sati, jer je puno veća razlika temperature kako bi mogao letjeti, ali inače se leti sat i pol.

Otvorenju Festivala nazočio je i župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, koji je rekao: Mi točno znamo kaj radimo u promociji Krapinsko-zagorske županije, u promociji u turizmu, u brendiranju i sigurno ovakva manifestacija daje jedan dodatni sadržaj svim našim hotelima, svim našim restoranima, svim ugostiteljskim kapacitetima, a imati treći balon Festival na svjetskoj razini organiziran sigurno nije mala stvar. Naravno, trebalo je puno truda, rada i energije da se ovo organizira, jer nije lagano prikupiti balon ekipe iz čitavog svijeta. Organizaciju i onaj dio infrastrukture koji smo mi ponudili očito je bio okidač da se to radi ovdje u Zaboku u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dodao je da se traži javno privatno partnerstvo, jer je napravljena sva dokumentacija, pribavljene su sve potrebne dozvole, da bi se aerodrom mogao staviti u funkciju kako bi bio i za veće avione, da ima više sadržaja što je za promociju i buduće investicije u turizmu je izuzetno bitno da postoji mali sportski avion.

Osim uzbudljivih uzlijetanja šarenih balona iz cijele Europe, posjetitelje očekuju i edukativne šetnje kroz kupolu balona u kojima će se moći iz prve ruke naučiti sve o ovim fantastičnim letjelicama, muzički program, gastro ponuda Punkt Beer Housea i Submarine Burgera te predstavljanje ponude OPG-ova iz Krapinsko-Zagorske Županije. Uz to, u srijedu 1. svibnja te u subotu, nedjelju 4. i 5. svibnja u 20:00h planirani su spektakli noćne iluminacije balona kad se okupljeni baloni, nakon zalaska sunca, uz pomoć gorionika osvjetljavaju i stvaraju vizualno očaravajuće prizor divovskih lampiona.

m.sopek/sjever.hr 02.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.