Now Reading:
Počeli Dani Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije
Full Article 3 minutes read

Počeli Dani Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije

gimnazija

Drugim festivalom informatike pod nazivom „INFO@FEST“, u varaždinskoj su Prvoj gimnaziji danas počeli Dani Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije. Trajat će do subote, 27. travnja, a osim iz informatike, održat će se festivali iz matematike i šaha, na kojima će se okupiti oko 2.000 učenika iz Varaždinske županije, brojnih drugih hrvatskih županija, kao i iz Slovenije.

– Ovaj je festival nadogradnja našeg rada u centrima izvrsnosti, odnosno prigoda da se na neki način podigne atmosfera oko onih najboljih u područjima bez koji je danas nezamisliv društveni rast i razvoj – rekao je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, naglasivši kako mu je posebno drago što festival okuplja 160 osnovnoškolaca i 40-ak srednjoškolaca:
– Veselim se i što su ovdje i učenici 15. gimnazije iz Zagreba. Stvorena je jedna kompeticija, jer nekada su najbolji uspjesi na prirodoslovnim područjima bili rezervirani za Zagreb, za 5. i 15 gimnaziju, a u posljednje vrijeme rezultati naših centara izvrsnosti pokazuju da smo al pari s njima, a prema broju sudionika čak smo i najbolji u državi.

Paljak: Postoji puno stvari u kojima je Varaždinska županija preteča u Hrvatskoj

Paljak je dodao kako Varaždinska županija uvijek potencira dobre, proaktivne sadržaje u našoj županiji, a to je zasluga rada odličnih stručnjaka, mentora i vrlo talentiranih učenika.
– Postoji puno stvari u kojima je Varaždinska županija preteča u Hrvatskoj i pokreće mehanizam, vjerujući da će on kasnije postati sustav. Potrebe informatike su jasne, a mi smo našli model u okviru postojećih kurikuluma i pravilnika da uvedemo informatiku od prvog do četvrtog razreda i ona je u potpunosti saživjela. Vjerujem da ćemo još na čitavom nizu područja pokrenuti ono što današnje društvo zahtijeva i na tome već radimo. Pokazujemo dobre rezultate i nakon što smo gotovo cijelu županiju pokrili s jednosmjenskom nastavom, čak 60 posto škola ušlo je u projekt cjelodnevnog boravka. To je proces koji će jamačno doprinijeti da se držimo na razini modernih europskih zemalja, pogotovo na ovom području, a to nam je i obveza jer smo dobili veliku čast i postali Europski centar za darovite, jedini u Hrvatskoj, odnosno jedan od 25 takvih centara u svijetu – zaključio je Paljak.

Učenici osnovnih i srednjih škola natjecat će se u programiranju, a ujedno će biti organizirane različite radionice. Uz to, sudionici Festivala će se moći upoznati s 3D modeliranjem, digitalnom obradom profesionalne fotografije, kao i 3D printom te osnovama robotike. Također tijekom cijelog dana u predvorju Prve gimnazije održat će se prezentacije radova učenika iz Centra izvrsnosti (Multimedija, Scratch), kao i nagradni kviz za sve učenike posjetitelje.

U sklopu Dana Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, sutra će se od 10 sati u Gospodarskoj školi održavati 5. Festival matematike Varaždinske županije, a vrhunac događanja bit će u petak, kada će, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, u hotelu Turist biti održana prva međunarodna tematska konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“, na kojoj će predavanja održati devet vodećih stručnjaka u Europi za rad s darovitom djecom. U subotu pak će Prva gimnazija biti domaćin 3. Festivala šaha na koji su pozvani svi koji vole šah.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.