Now Reading:
Počeli Dani Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije
Full Article 3 minutes read

Počeli Dani Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije

gimnazija

Drugim festivalom informatike pod nazivom „INFO@FEST“, u varaždinskoj su Prvoj gimnaziji danas počeli Dani Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije. Trajat će do subote, 27. travnja, a osim iz informatike, održat će se festivali iz matematike i šaha, na kojima će se okupiti oko 2.000 učenika iz Varaždinske županije, brojnih drugih hrvatskih županija, kao i iz Slovenije.

– Ovaj je festival nadogradnja našeg rada u centrima izvrsnosti, odnosno prigoda da se na neki način podigne atmosfera oko onih najboljih u područjima bez koji je danas nezamisliv društveni rast i razvoj – rekao je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, naglasivši kako mu je posebno drago što festival okuplja 160 osnovnoškolaca i 40-ak srednjoškolaca:
– Veselim se i što su ovdje i učenici 15. gimnazije iz Zagreba. Stvorena je jedna kompeticija, jer nekada su najbolji uspjesi na prirodoslovnim područjima bili rezervirani za Zagreb, za 5. i 15 gimnaziju, a u posljednje vrijeme rezultati naših centara izvrsnosti pokazuju da smo al pari s njima, a prema broju sudionika čak smo i najbolji u državi.

Paljak: Postoji puno stvari u kojima je Varaždinska županija preteča u Hrvatskoj

Paljak je dodao kako Varaždinska županija uvijek potencira dobre, proaktivne sadržaje u našoj županiji, a to je zasluga rada odličnih stručnjaka, mentora i vrlo talentiranih učenika.
– Postoji puno stvari u kojima je Varaždinska županija preteča u Hrvatskoj i pokreće mehanizam, vjerujući da će on kasnije postati sustav. Potrebe informatike su jasne, a mi smo našli model u okviru postojećih kurikuluma i pravilnika da uvedemo informatiku od prvog do četvrtog razreda i ona je u potpunosti saživjela. Vjerujem da ćemo još na čitavom nizu područja pokrenuti ono što današnje društvo zahtijeva i na tome već radimo. Pokazujemo dobre rezultate i nakon što smo gotovo cijelu županiju pokrili s jednosmjenskom nastavom, čak 60 posto škola ušlo je u projekt cjelodnevnog boravka. To je proces koji će jamačno doprinijeti da se držimo na razini modernih europskih zemalja, pogotovo na ovom području, a to nam je i obveza jer smo dobili veliku čast i postali Europski centar za darovite, jedini u Hrvatskoj, odnosno jedan od 25 takvih centara u svijetu – zaključio je Paljak.

Učenici osnovnih i srednjih škola natjecat će se u programiranju, a ujedno će biti organizirane različite radionice. Uz to, sudionici Festivala će se moći upoznati s 3D modeliranjem, digitalnom obradom profesionalne fotografije, kao i 3D printom te osnovama robotike. Također tijekom cijelog dana u predvorju Prve gimnazije održat će se prezentacije radova učenika iz Centra izvrsnosti (Multimedija, Scratch), kao i nagradni kviz za sve učenike posjetitelje.

U sklopu Dana Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, sutra će se od 10 sati u Gospodarskoj školi održavati 5. Festival matematike Varaždinske županije, a vrhunac događanja bit će u petak, kada će, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, u hotelu Turist biti održana prva međunarodna tematska konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“, na kojoj će predavanja održati devet vodećih stručnjaka u Europi za rad s darovitom djecom. U subotu pak će Prva gimnazija biti domaćin 3. Festivala šaha na koji su pozvani svi koji vole šah.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.