Now Reading:
ANKETA Evo koliko hrvatskih građana (ne)želi euro umjesto kune
Full Article 2 minutes read

ANKETA Evo koliko hrvatskih građana (ne)želi euro umjesto kune

anketa hrt

Ulazak u eurozonu jedan je od ciljeva aktualne Vlade, a kao mogući datum spominje se početak 2024. godine. Što o tome misle građani Hrvatske, istražila je Promocija plus.
U središnjem Dnevniku HRT-a nastavljena je objava rezultata drugog redovitog mjesečnog istraživanja Hrejting, a jučerašnja je tema bio ulazak Hrvatske u eurozonu, odnosno uvođenje eura. Anketa je provedena od 12. do 18. travnja na 1400 ispitanika, a statistička pogreška je +/- 2,62%.

Prema rezultatima ankete – čak je 53,4 posto anketiranih građana protiv uvođenja eura, dok je za zajedničku europsku valutu njih 39,3 posto. Neodlučnih je 7,3 posto.

Na pitanje treba li Hrvatska ući u Europsku monetarnu uniju i uvesti euro umjesto kune – 12,8 posto ispitanika kaže da treba što prije, 18,7 posto slaže se s tim, ali tek kad budemo spremni. Da ne želi euro sve dok se ekonomija potpuno ne oporavi izjasnilo se 23,7 posto ispitanika, a  23,1 posto smatra da bi kuna uvijek trebala ostati hrvatska valuta. Neodlučnih je bilo 7,3 posto.

Zanimljivo je kako na uvođenje eura gledaju birači pojedinih stranaka. HDZ-ovi birači su 46,3 posto za uvođenje eura, a 48,8 posto protiv. Kad je riječ o SDP-ovim biračima – njih 38,4 posto je za uvođenje eura, a 56,3 posto protiv. Za uvođenje eura u najvećem postotku su birači GLAS-a sa 69,2 posto, dok ih je 23,1 posto protiv, a HRAST-ovi birači najmanje podupiru uvođenje eura i to s 11,1 posto, dok se sa 77,8 posto izjašnjavaju protiv, objavio je HRT.

www.sjever.hr/HRT

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.