Now Reading:
ANKETA Evo koliko hrvatskih građana (ne)želi euro umjesto kune
Full Article 2 minutes read

ANKETA Evo koliko hrvatskih građana (ne)želi euro umjesto kune

anketa hrt

Ulazak u eurozonu jedan je od ciljeva aktualne Vlade, a kao mogući datum spominje se početak 2024. godine. Što o tome misle građani Hrvatske, istražila je Promocija plus.
U središnjem Dnevniku HRT-a nastavljena je objava rezultata drugog redovitog mjesečnog istraživanja Hrejting, a jučerašnja je tema bio ulazak Hrvatske u eurozonu, odnosno uvođenje eura. Anketa je provedena od 12. do 18. travnja na 1400 ispitanika, a statistička pogreška je +/- 2,62%.

Prema rezultatima ankete – čak je 53,4 posto anketiranih građana protiv uvođenja eura, dok je za zajedničku europsku valutu njih 39,3 posto. Neodlučnih je 7,3 posto.

Na pitanje treba li Hrvatska ući u Europsku monetarnu uniju i uvesti euro umjesto kune – 12,8 posto ispitanika kaže da treba što prije, 18,7 posto slaže se s tim, ali tek kad budemo spremni. Da ne želi euro sve dok se ekonomija potpuno ne oporavi izjasnilo se 23,7 posto ispitanika, a  23,1 posto smatra da bi kuna uvijek trebala ostati hrvatska valuta. Neodlučnih je bilo 7,3 posto.

Zanimljivo je kako na uvođenje eura gledaju birači pojedinih stranaka. HDZ-ovi birači su 46,3 posto za uvođenje eura, a 48,8 posto protiv. Kad je riječ o SDP-ovim biračima – njih 38,4 posto je za uvođenje eura, a 56,3 posto protiv. Za uvođenje eura u najvećem postotku su birači GLAS-a sa 69,2 posto, dok ih je 23,1 posto protiv, a HRAST-ovi birači najmanje podupiru uvođenje eura i to s 11,1 posto, dok se sa 77,8 posto izjašnjavaju protiv, objavio je HRT.

www.sjever.hr/HRT

Input your search keywords and press Enter.