Now Reading:
Običaji na Uskrsni ponedjeljak – od polijevanja, do divovskog omleta
Full Article 2 minutes read

Običaji na Uskrsni ponedjeljak – od polijevanja, do divovskog omleta

obicaji

Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike. U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj postoji običaj da mladići ujutro probude djevojke prskajući ih svetom vodom, posvećenom na Uskrs.


Kod nas u Hrvatskoj prvoga dana nakon Uskrsa Crkva se sjeća Isusova puta u Emaus i njegova prvoga susreta s učenicima, koji su ga prepoznali po lomljenju kruha. Rašireni običaj je da se na Uskrsni ponedjeljak posjete rodbina i prijatelji, ali običaji se razlikuju od kraja do kraja, pa je tako u Slavoniji i Baranji običaj da mladići izlaze iz kuća s kantama, bokalima i bocama vode i njome polijevaju susjede, prolaznike, znance. Ljutnje nema jer takav je običaj koji simbolizira Isusovo uskrsnuće, ali i zdravlje, čistoću. Skupine mladića na Uskrsni ponedjeljak ujutro, još prije 10 sati, ‘naoružane’ kantama punima bunarske hladne vode stanu ‘u zasjedu’ i čekaju ‘žrtve’, polijevajući vodom najčešće djevojke i žene koje su bez imalo ljutnje, no mokre do kože, odmah otišle kući na presvlačenje. S kantama vode u rukama mladići prelaze vrtove kako bi neočekivano banuli u tuđa dvorišta, ispred tuđih kuća i iznenada nekoga ‘počastili hladnim tušem.’

Zanimljivi običaji u Francuskoj i Češkoj

Francuzi u gradu Hauxu (uz granicu sa Španjolskom) svake godine na Uskrsni ponedjeljak razbiju oko 4500 jaja za divovski omlet koji se potom servira na tisuću tanjura. Svi koji žele sudjelovati u ovoj zanimljivoj tradiciji, u vrijeme ručka moraju donijeti nekoliko jaja na glavni gradski trg. Svakako je zanimljiv i običaj Čeha, Slovaka i Mađara da na Uskrsni ponedjeljak simbolično bičuju svoje žene šibama koje ukrase raznim vrpcama, a sve kako bi u idućoj godini očuvale ljepotu i zdravlje!

Na Uskrsni ponedjeljak muškarci u Češkoj veselo (i Lagano) udaraju žene bičevima napravljenima od grana vrbe te ukrašenima šarenim vrpcama. Prema legendi, to poboljšava plodnost, zdravlje i ljepotu, jer vrba je prvo stablo koje cvate u proljeće.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.