Now Reading:
Običaji na Uskrsni ponedjeljak – od polijevanja, do divovskog omleta
Full Article 2 minutes read

Običaji na Uskrsni ponedjeljak – od polijevanja, do divovskog omleta

obicaji

Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike. U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj postoji običaj da mladići ujutro probude djevojke prskajući ih svetom vodom, posvećenom na Uskrs.


Kod nas u Hrvatskoj prvoga dana nakon Uskrsa Crkva se sjeća Isusova puta u Emaus i njegova prvoga susreta s učenicima, koji su ga prepoznali po lomljenju kruha. Rašireni običaj je da se na Uskrsni ponedjeljak posjete rodbina i prijatelji, ali običaji se razlikuju od kraja do kraja, pa je tako u Slavoniji i Baranji običaj da mladići izlaze iz kuća s kantama, bokalima i bocama vode i njome polijevaju susjede, prolaznike, znance. Ljutnje nema jer takav je običaj koji simbolizira Isusovo uskrsnuće, ali i zdravlje, čistoću. Skupine mladića na Uskrsni ponedjeljak ujutro, još prije 10 sati, ‘naoružane’ kantama punima bunarske hladne vode stanu ‘u zasjedu’ i čekaju ‘žrtve’, polijevajući vodom najčešće djevojke i žene koje su bez imalo ljutnje, no mokre do kože, odmah otišle kući na presvlačenje. S kantama vode u rukama mladići prelaze vrtove kako bi neočekivano banuli u tuđa dvorišta, ispred tuđih kuća i iznenada nekoga ‘počastili hladnim tušem.’

Zanimljivi običaji u Francuskoj i Češkoj

Francuzi u gradu Hauxu (uz granicu sa Španjolskom) svake godine na Uskrsni ponedjeljak razbiju oko 4500 jaja za divovski omlet koji se potom servira na tisuću tanjura. Svi koji žele sudjelovati u ovoj zanimljivoj tradiciji, u vrijeme ručka moraju donijeti nekoliko jaja na glavni gradski trg. Svakako je zanimljiv i običaj Čeha, Slovaka i Mađara da na Uskrsni ponedjeljak simbolično bičuju svoje žene šibama koje ukrase raznim vrpcama, a sve kako bi u idućoj godini očuvale ljepotu i zdravlje!

Na Uskrsni ponedjeljak muškarci u Češkoj veselo (i Lagano) udaraju žene bičevima napravljenima od grana vrbe te ukrašenima šarenim vrpcama. Prema legendi, to poboljšava plodnost, zdravlje i ljepotu, jer vrba je prvo stablo koje cvate u proljeće.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.