Now Reading:
ZAMRAČIT ĆE SE NEBO IZNAD HRVATSKE? Produženi vikend mogla bi vam pokvariti čudna pojava. Trebamo li se brinuti?
Full Article 2 minutes read

ZAMRAČIT ĆE SE NEBO IZNAD HRVATSKE? Produženi vikend mogla bi vam pokvariti čudna pojava. Trebamo li se brinuti?

kisa

Uskrsni vikend bit će sunčan i topao, ali ponegdje bi se na trenutke moglo zamračiti nebo. Ako se i dogodi, bez panike – ne sprema se simbolično sudnji dan, već nam stižu iznimno velike količine saharske prašine.

Francuska, dijelovi Španjolske i Portugala, osobito Balearski otoci, Korzika, Sardinija, Sicilija, veliki dijelovi Apeninskog poluotoka, Malta, kao i dijelovi Beneluxa i zapadnog Mediterana imat će nebo prepuno saharske prašine, javlja Severe Weather Europe.

Daleko najviše prašine zahvatit će zapadni dio Mediterana, odakle će nastaviti padati prema sjeveru. Budući da će prašina putovati Mediteranom i početkom idućeg tjedna, vrlo vjerojatno neće zaobići ni Hrvatsku.

Imamo li razloga za brigu? Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja za Dnevnik.hrobjasnio je da se to događa nekoliko puta godišnje. ”To ovisi o intenzitetu prodora koji nam stiže. Najčešće se događa kad neka ciklona uspije s donje strane povući baš pijesak iz Sahare i dignuti ga u višu atmosferu, koja onda to prenese nama. Kod nas je to, recimo, povezano s jakom i olujnom južinom”, kazao je.

“Ono što se kod nas zapravo dogodi je da automobili često budu prljavi. Češće se to događa na Jadranu, u Dalmaciji, nego što dođe do kopnenog dijela unutrašnjosti. A onda se i ta prašina zna ponekad pomiješati s peludi. Onda ako padne kiša, čak i par kapi, obično to bude u tom smislu da vam više zaprlja auto. S obzirom na to da su to jako kratke epizode i ne traje nešto dugo, onda to ne stvara nekakve zdravstvene poteškoće ili tegobe”, objasnio je Darijo Brzoja.

Poznati je meteorolog dodao kako će ova južina sada trajati nekoliko dana pa je samo pitanje kako će ti sustavi biti posloženi i koliko će toga pijeska doći. “To je situacija koja se češće događa u Grčkoj, na Kreti i južnijem Sredozemlju, pa čak i Španjolskoj jer je dosta blizu Africi. A kod nas nije tako često. U principu je kod nas najzanimljivije jer se zaprlja auto ili ako se dogodi zimi kada pada snijeg pa snijeg bude malo drugačije boje”, zaključio je Brzoja.

www.sjever.hr/net.hr


Input your search keywords and press Enter.