Now Reading:
Danas se pod zidinama Kostelgrada nastavlja tradicija duga gotovo pola milenija. Svemu prethodio mimohod povijesnih postrojbi u Krapini
Full Article 2 minutes read

Danas se pod zidinama Kostelgrada nastavlja tradicija duga gotovo pola milenija. Svemu prethodio mimohod povijesnih postrojbi u Krapini

povijesne postrojbe

U okviru programa “Proljeće u Pregradi” danas će se, s početkom u 14 sati, otvoriti 496. po redu manifestacija “Kostelska Uskrsna pištola”. Prije samog otvorenja održan je mimohod kroz Krapinu i prijavka zamjeniku župana krapinsko-zagorske županije Anđelku Fereku Jambreku. Nakon mimohoda kazao je kako stari zapisi govore da se radi o tradiciji unatrag puno godina.

-To je dio naše povijesti i Zagorja te dio kršćanstva. Keglevićevi su slavili Uskrs s pucnjevima a zahvaljujući našim povijesnim postrojbama tradicija živi i dalje. Županija je tu da pomogne rad udruge – izjavio je Ferek Jambrek.

Predsjednik povijesne postrojbe „Kostelska pištola-Keglevićeva straža, organizatora događanja, Milan Flegar, kazao je da se ove godine 496-ti puta održava pucanje pod zidinama Kostelgrada.

-U Kostelu se živi za taj dan. Proširilo se to i na okolne krajeve ali treba se znati da je sve počelo u Kostelu 1523. godine. Danas imamo ovdje osam postrojbi iz različitih gradova. Na mali Uskrs slijedeći tjedan završavamo manifestaciju kada nam dolaze povijesne postrojbe iz još 12 gradova iz cijele Hrvatske ali i Tomislavgrada – kazao je Flegar.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj je govoreći o manifestaciji kazao da ona za mještane Pregrade znači puno i da je to dio identiteta grada koji je duboko usađeno u svijest svakog stanovnika tog kraja.

-Drago mi je što se ta tradicija proširila daleko van Pregrade na čijem području postoji sedam takvih udruga – rekao je Vešligaj.

Na samoj će svečanosti ove godine prisustvovati povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Varaždina, Karlovca i Turopolja, ali i Počasno-zaštitna bojna RH, pristožerna postrojba Glavnog stožera OS Republike Hrvatske. Nakon svečanog otvorenja na Starome gradu, program se seli u Područnu školu Kostel gdje Udruga kostelskih žena priprema izložbu starih fotografija „Kostel 1940 do 1980 – sjećanje na vlč. Josipa Rukelja“, a kulturno-umjetnički program na igralištu škole uveličat će KUD Pregrada i Barajt band. U večernjim satima u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača.

m.sopek/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.