Now Reading:
Čehok, Čačić i Martinčević zajedno dijelili obroke u pučkoj kuhinji
Full Article 4 minutes read

Čehok, Čačić i Martinčević zajedno dijelili obroke u pučkoj kuhinji

čehok martinčević

Mons. Mrzljak, inače predsjednik Hrvatskog Caritasa, zajedno je s ravnateljem Biskupijskog Caritasa mr. Antom Šolom, gradonačelnikom Ivanom Čehokom, županom Radimirom Čačićem te posebnom županovom savjetnicom Natalijom Martinčević, posjetio volontere i korisnike Caritasove pučke kuhinje te im podijelio tople obroke, a zajedno s njima je i blagovao.

Biskup je, u društvu predstavnika gradske i županijske vlasti, naglasio kako raduje činjenica što korisnici Caritasove pučke kuhinje svakoga dana imaju mogućnost doći negdje gdje mogu dobiti topli obrok.Biskup Mrzljak: “Podijelimo radost Uskrsa!”

– Dakako, da će ovih dana oko Uskrsa stol biti malo bogatiji kako bi svi korisnici Caritasove pučke kuhinje osjetili blagdanski ugođaj kojeg svi mi želimo. Osim podjele hrane, važan je i susret s ljudima da im se na kršćanski i ljudski način dade do znanja da u njima prepoznajemo istinsku braću i sestre te da s njima podijelimo radost Uskrsa – poručio je biskup Mrzljak.Caritasova pučkakuhinja, koja od jeseni 2017. godine djeluje na novoj adresi na Banfici u sklopu Caritasovog centra Varaždinske biskupije, dnevno pripremi tristotinjak toplih obroka za sve kojima je to potrebno. Caritasu Varaždinske biskupije jesenas je uspješno odobren projekt Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) vrijedan 1 890 959,27 kuna. Naime, projektom “PLUS” (Pružanjem pomoći ubLažavamo našim sUgrađanima životni statuS) provode se mjere pripreme i podjele besplatnih obroka za korisnike Caritasove pučke kuhinje, a osim toga, u okviru projekta, vrši se dostava paketa hrane starim i nemoćnim osobama, osobama koje žive u samačkom domaćinstvu ili su udaljeni od same pučke kuhinje. Ovaj iznimno vrijedan projekt traje godinu dana, zaključno s 2. rujna 2019. godine. Na njega je, kao svijetli primjer, podsjetio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Zavidan nivo kvalitete i usluge

– Suradnja Caritasa, Varaždinske biskupije i Grada Varaždina je dugi niz godina plodonosna na obostrano zadovoljstvo, ali prije svega na zadovoljstvo svih građana u potrebi. Organizacija u Caritasovoj pučkoj kuhinji je vrhunska, a također visoka nutritivna kakvoća hrane zadovoljava sve standarde. Nažalost, ovakvih mjesta ima i u najbogatijim državama. Bio sam, primjerice, u pučkoj kuhinji u Švedskoj i moram reći da u Europi sigurno nije ovako dobra organizacija, kao ni kvaliteta hrane. Ovime se treba pohvaliti – istaknuo je gradonačelnik Čehok.

Varaždinski župan Radimir Čačić kazao je kako je objekt Caritasovog centra Varaždinske biskupije na Banfici najbolje što Hrvatska, od takve vrste objekata i sa spektrom usluga, ima. Pohvalio je župan i vođenje Caritasovog centra na Banfici, dodavši da je u izgradnji i kupnji zemljišta sudjelovala i Varaždinska županija.


Pomak u dobrom smjeru

– Godišnjesudjelujemo s 80 000 kuna u sufinanciranju Caritosove pučke kuhinje što je povećanje za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, donatora je sve manje pa ćemo se svi morati malo pokrenuti. Osim toga, uz Caritasovu pučku kuhinju u proračunu Varaždinske županije imamo cijeli spektar aktivnosti za primjerice osobe treće životne dobi, Društvo Crvenog križa, samce, Socijalnu samoposlugu, osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, itd. Na to dodajmo i nove aktivnosti koje vezujemo na europska sredstva. Od prošle godine, tako, na milijun i pol europskog novca dodajemo jednako toliko naših sredstava te time za više od 3 000 djece u potrebi osiguravamo topli obrok u osnovnim školama. To sigurno nije dovoljno, ali radimo svake godine pomak u dobrom smjeru – poručio je župan Čačić.

Pučka kuhinja Caritasa Varaždinske biskupije radit će i na Veliku subotu kada će svim korisnicima biti podijeljeni paketi sa šunkom i jajima za uskršnji obrok.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak već tradicionalno dva puta godišnje, na Badnjak i Veliki petak, posjećuje pučku kuhinju Biskupijskog Caritasa kako bi se upoznao s aktualnim stanjem i njezinim potrebama te potaknuo dobročinitelje na daljnje darivanje namirnica potrebnih za svakodnevnu pripremu objeda socijalno ugroženim osobama koje u Caritasovoj pučkoj kuhinji blaguju najčešće jedini topli obrok u danu.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.