Now Reading:
Koprivničke pisanice od srca razveselile građane Krakova
Full Article 3 minutes read

Koprivničke pisanice od srca razveselile građane Krakova

pisanica

Povodom proširivanja suradnje i nastavka dobrih odnosa, a u suradnji s Konzulatom Republike Hrvatske u Krakovu, delegacija Koprivničko-križevačke županije u sastavu župana Darka Korena, zamjenika župana Darka Sobote i pomoćnice direktorica županijske Turističke zajednice Kristine Sočev, priredila je niz aktivnosti u sklopu projekta Pisanica od srca.

U Krakov su otputovale četiri pisanice oslikane u maniri naive, koje su prilikom otvorenja tradicionalnog Uskrsnog sajma postavljene na glavni trg, kako bi u njima mogli uživati brojni građani i gosti iz inozemstva. Kako bi predstavili hrvatsku kulturu, nematerijalnu kulturnu baštinu i autohtone podravsko-prigorske proizvode, na glavni trg u Krakovu stigli su i izlagači s područja Županije, i to: Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Čunčana čipka, Emina i Mile Baričević, Josip Cugovčan, OPG Hrženjak, Pampa tea, Stari zanati Želimorski te Kućna radinost Zlatko Štrfiček. Uz Zlatka Štrfičeka, sudjelovali su i ostali naivni umjetnici – Stjepan Pongrac, Josip Gregurić i Đuro Jaković, kao i TS Frontmeni. Obzirom na svoju povezanost s poljskim tržištem, svoje je proizvode predstavila i tvrtka Podravka, koja je dala svoj doprinos i logističku podršku organizaciji predstavljanja u Poljskoj.

Ujedno je na taj način proslavljen Dan Republike Hrvatske u organizaciji Konzulata, a prije same izložbe na trgu, gradonačelnik Krakova Jacek Majchorowski za župana i suradnike održao je prijem u Gradskoj vijećnici, gdje se razgovaralo o mogućnostima suradnje i zajedničkim projektima. U Gradskoj je vijećnici otvorena i izložba slika naivnih slikara iz Županije, koja je izazvala velik interes javnost.

Predstavljanju pisanica prisustvovao je i počasni konzul Pawel Wlodarczyk, koji je bio i inicijator promocije Pisanica od srca i županijske kulturne baštine, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Tomislav Vidošević.

Župan je istaknuo „međusobnu povezanost dvaju naroda koje krasi slična povijest, jezik i kultura“ te naivnu umjetnost koja kroz ovaj projekta ima sve više poklonika diljem svijeta. Također je zahvalio domaćinima na njegovanju prijateljskih odnosa te ih da posjete Županiju i razgledaju naše prirodne ljepote i znamenitosti, a posebno Hlebine kao središte naivne umjetnosti.

Brojni posjetitelji slikali su se s pisanicama te upoznali s tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a od četiri pisanice koje su izložene u Krakovu, tri se vraćaju u Županija, a jedna ostaje na poklon građanima Krakova.

Projekt Pisanica od srca realiziran je uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice, a pokrenula ga je županijska Turistička zajednica prije 12 godina. Velike pisanice dosad su proputovale gotovo cijeli svijet te svojim motivima naive oduševljavaju ljubitelje umjetnosti u svim zemljama.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.